Tribunals

La justícia suspèn l'eutanàsia del pistoler de Tarragona, que ja tenia data

Un recurs del sindicat policial USPAC atura la mort assistida gairebé 'in extremis', quan ja s'havien superat tots els tràmits

Ara
2 min
L'exvigilant de Securitas uniformat i davant d'un cotxe de l'empresa

Barcelona28 de juliol. Aquesta era la data perquè E.S., el pistoler de Tarragona posés fi a la seva vida amb l'eutanàsia que havia sol·licitat després de quedar greument lesionat. Els tràmits per sol·licitar la mort digna havien avançat i prosperat després que la titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona autoritzés continuar amb el procés, argumentant que la mort digna és un "dret fonamental" i la justícia no pot interferir en un procés de mort assistida. Ara, però, un recurs del sindicat policial USPAC, que porta els mossos ferits en el succés, l'ha suspès. La defensa d'E.S. ja ha anunciat que també presentarà un recurs aquesta setmana en contra de la decisió, al·legant "sorpresa" perquè veu "contradicció processal" respecte la interlocutòria emesa a principis de mes per la jutgessa titular.

En una providència, avançada per la SER i confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat d'instrucció ha ordenat comunicar al Centre Hospitalari Penitenciari de Terrassa (Vallès Occidental), on està pres l'acusat, que queda paralitzat "tot el procés d'eutanàsia" fins que l'Audiència de Tarragona resolgui el recurs d'apel·lació. La decisió arriba gairebé in extremis, només a una setmana de la data prevista per a l'eutanàsia i la defensa assegura que la fórmula jurídica per aturar l'eutanàsia hauria de ser una interlocutòria i no una providència com en aquest cas.

El jutjat que investiga l’exvigilant de seguretat que el desembre va disparar contra tres excompanys de feina a les oficines de Securitas de Tarragona i un mosso ha paralitzat el procés d’eutanàsia a petició del sindicat. Els policies defensen que per sobre del dret de l’acusat a una mort digna hi ha el procés penal que té obert i el dret de les víctimes a ser rescabalades. De fet, és un cas sense precedents en què col·lisionen drets fonamentals: els drets a la integritat, a la dignitat, a la llibertat i a l’autonomia personal en contraposició amb el dret a la tutela judicial efectiva per al judici. 

El vigilant, de 46 anys, va demanar l'eutanàsia per la lesió medul·lar que pateix a conseqüència de l'intercanvi de trets dels Mossos d'Esquadra, que el van tirotejar per reduir-lo quan es va atrinxerar en una masia abandonada. L'hospital penitenciari va donar llum verda a tramitar el procés de mort assistida, que havia de ser valorat minuciosament per la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya abans de ser aprovat. També la titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona va assegurar inicialment que “no existeix cap previsió legal que permeti que a la justícia tenir competències al respecte i que els únics recursos que poden interposar-se són contra les decisions mèdiques.

El sindicat USPAC, a través del seu advocat José Antonio Bitos, va recórrer la resolució, en un escrit en què també demana que el jutjat elevi una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional per aclarir si la llei d'eutanàsia pot vulnerar el dret fonamental a la tutela judicial efectiva de les víctimes. UPSAC sol·licita en aquest recurs que se suspengui el procés de mort assistida, una petició que la jutgessa ha estimat, i es prossegueixi amb el procediment penal obert contra el vigilant.

stats