Els funcionaris mantenen el pols i continuaran mobilitzant-se

La família de la Núria, la cuinera assassinada, també reclama la dimissió de la consellera Ubasart

4 min

BarcelonaNova jornada de protestes dels treballadors dels centres penitenciaris de Catalunya. I no serà l’última. Tot i que els funcionaris no estan tallant els accessos de les presons, sí que han convocat una manifestació a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per fer arribar les seves reclamacions. A més, aquest dimecres s’han reunit amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, en la que és la primera interlocució dels sindicats amb l’executiu català. Tot i això, la trobada no ha anat bé. “Estan enrocats. Tenen Amand Calderó (secretari de Mesures Penals) blindat. Continuem amb les mobilitzacions”, han assegurat els negociadors. Sense dimissions, afegeixen, no negociaran.

A fora del Palau de la Generalitat, desenes de persones han protestat, han tirat petards i han cridat "Ubasart, dimissió". La ràbia i l’emoció, amb més d’un treballador cridant entre llàgrimes, imperen. També el nebot de la Núria, la cuinera assassinada a Mas d’Enric, ha demanat el cessament de la consellera de Justícia, ha titllat els polítics de ser uns “covards” i ha dit que sense dimissions no es pot establir una negociació. “Ella estaria orgullosa del que estem fent”, ha dit mentre els concentrats cridaven “Tots som Núria”. Els crits i els xiulets han parat durant cinc minuts de silenci en record seu.

Els representants dels treballadors es volien reunir amb el president Pere Aragonès, però és a Madrid. És la primera vegada que els sindicats s’han trobat amb representants del Govern (han plantat contínuament Ubasart) i en aquesta trobada amb Vilagrà han reclamat la dimissió de la consellera de Justícia i del secretari Amand Calderó. “Hem dit que si no hi ha dimissions, la lluita continua”, han afirmat els sindicats. Si bé els representants dels treballadors han apuntat que l’executiu “no ha descartat alguna dimissió”, han afegit que no serà immediata i que el Govern espera els resultats de la investigació sobre la mort de la Núria per prendre decisions.

Ho ha refermat poc després la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: "Un cop tinguem tota la informació, sense precipitació, assumirem totes les responsabilitats i accions necessàries". Plaja ha qualificat la reunió de "primer pas" i ha descartat el cessament de Calderó: "El punt de partida de les negociacions no pot ser la dimissió d'una persona que és el referent del model penitenciari català. Ens mantindrem ferms amb això", ha conclòs.

Els treballadors, de moment, també es mantenen ferms amb les protestes. El conflicte continua enquistat i demà hi haurà una nova demostració: a les 9 hores Ubasart compareix al Parlament i des de les 8 hores els treballadors seran a les portes de la cambra catalana per protestar. No està clar encara si demà tornaran els bloquejos a algunes presons en senyal de protesta després d'una treva de dos dies.

Un funcionari de presons durant la manifestació a Barcelona.

Tranquil·litat a les presons

El trasllat de la mobilització a la capital catalana ha fet que aquest dimecres no hi hagi concentracions ni bloquejos a cap centre penitenciari català, la qual cosa permet que a les presons s'estigui fent "vida ordinària", segons fonts de la conselleria de Justícia. La vicepresidenta ha confirmat en una entrevista a RTVE que seria a la plaça Sant Jaume "en disposició de seure i parlar" amb els sindicats. Malgrat això, ha descartat que pugui haver-hi dimissions, una demanda dels representants dels funcionaris des que van començar les protestes arran de la mort de la Núria. "No comencem la casa per la teulada. Primer, serenitat i veure què ha fallat i, després, en tot cas, veure quines responsabilitats s'han d'assumir", ha dit. Val a dir que, inicialment, la demanda dels sindicats era reunir-se amb el president Pere Aragonès, però és a Madrid i no podrà acudir-hi.

Baralla a Ponent

Els últims dos dies, els centres viuen certa normalitat, però el problema no està solucionat. La conselleria de Justícia ha confirmat que dimarts a les 8.30 hores es va desencadenar una baralla al mòdul 3 del centre penitenciari de Ponent (Lleida) en què van participar fins a vuit interns. Segons assenyala en un comunicat el sindicat CSIF, l'origen de la baralla estaria relacionat amb un possible retiment de comptes a causa de deutes o del tràfic de drogues entre dos interns. Les fonts oficials expliquen que, després d'aturar l'incident, els funcionaris van visionar els fets gravats amb les càmeres de videovigilància i van poder identificar un altre intern que també havia participat en els fets.

Quan van anar a buscar aquest tercer pres per traslladar-lo al Departament Especial de Règim Tancat (DERC), el reclús "va mostrar resistència i, durant la reducció, quatre funcionaris van rebre cops", confirmen portaveus de la Generalitat. Segons els sindicats, en aquesta segona intervenció hi va haver un enfrontament amb més reclusos i cinc van ser aïllats. Després, el còmput final va ser de vuit reclusos traslladats al règim tancat. Justícia assegura que la baralla va finalitzar poc després "gràcies a la ràpida intervenció dels funcionaris". Quatre dels treballadors van necessitar atenció mèdica.

Els drets dels interns

Una quinzena d'entitats en defensa dels drets humans, juristes i associacions de familiars de presos han denunciat aquest dimecres davant diversos organismes que les protestes a les presons vulneren els drets dels interns. En concret, han presentat la queixa davant del Síndic de Greuges, el Servei d'Inspecció del departament de Justícia, la Fiscalia i el Comitè Europeu de Prevenció de la Tortura. Les organitzacions asseguren comprendre la preocupació per les condicions de treball dels funcionaris, però afegeixen que les protestes que han protagonitzat estan privant els reclusos de sortir de les cel·les, acudir als serveis mèdics, gaudir de permisos, rebre visites, roba, diners i comunicar-se amb els seus lletrats, entre d'altres.

stats