Tribunals
Societat Justícia 16/09/2022

Un nou testimoni desmunta la coartada de l’investigat pel crim d'Helena Jubany

El jutge ordena tornar a analitzar una mostra vaginal de la víctima per trobar-hi ADN

3 min
El germà d'Helena Jubany, Joan Jubany, amb el seu advocat, Benet Salellas, a l'entrada dels jutjats de Sabadell.

BarcelonaEl cercle cada cop s’estreny més al voltant del nou investigat per l’assassinat d’Helena Jubany, Xavi Jiménez. A l’abril va declarar per primera vegada com a investigat i el jutge de Sabadell que ara porta el cas no se’l va creure, perquè va dir en una interlocutòria que pensava que estava implicat en el crim. Aquest matí ha passat per davant del jutge un nou testimoni, que “era amic d’un amic” de Jiménez, ha explicat l’advocat Benet Salellas, que representa la família Jubany. Segons Salellas, el testimoni ha desmuntat la coartada de l’investigat.

“A l’època dels fets habitualment quedaven el divendres per sopar a Barcelona”, ha dit Salellas, en referència a Jiménez i al grup d’amics del qual també formava part el testimoni. En declaracions recollides per l’ACN, l’advocat ha remarcat que la versió que ha donat fins ara l’investigat d’on va ser aquell dia “en principi no és certa”. El testimoni ha declarat que va estar acompanyat d’un membre de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), Jaume Sanllehí, amb qui Jiménez havia afirmat que s’havia trobat, però l’investigat no va ser en aquell sopar. Per a Salellas, el testimoni “ha consolidat la imputació” contra Jiménez.

Així, l’advocat ha apuntat que el dia que va desaparèixer Jubany, l’investigat “podia estar en companyia” de la víctima. De fet, Sanllehí va canviar la primera declaració que va oferir al principi de la investigació de l’assassinat per assegurar, després, que havia estat amb Jiménez. La sospita és que ho va fer per encobrir l’actual investigat, perquè aleshores tots dos van coincidir a dir que van estar junts al local de la UES preparant una excursió. Pel que fa al segon testimoni que ha passat aquest matí pel jutjat, el president de la secció natura de la UES, Francesc Macià, ha manifestat que no recordava res i Salellas ha criticat que no hagi tingut “una actitud col·laboradora”.

Buscar ADN d’altres persones

Més enllà dels testimonis, l’advocat ha explicat que aquesta setmana el jutge també ha ordenat a l’Institut Nacional de Toxicologia que torni a analitzar una mostra vaginal de Jubany. Salellas ha dit que Toxicologia ha recuperat la mostra i ha comunicat que utilitzant els mitjans tècnics que ara tenen “segurament” podrien obtenir “més informació”. Per això el jutge vol que es torni a examinar, per si s’hi pot trobar ADN de persones. “Si aparegués ADN d’alguna persona, evidentment ens faria avançar cap a l’aclariment dels fets i a la fase de judici”, ha considerat l’advocat.

A l’espera dels resultats d’aquesta prova, Salellas ha insistit que continuaran pensant “quines altres persones” poden fer anar al jutjat de Sabadell per “intentar posar llum” als “espais foscos” que encara queden del cap de setmana del crim de Jubany, el desembre del 2001. Actualment, Jiménez és l’únic investigat per l'assassinat, tot i que es podria reobrir la imputació de Santi Laiglesia, que no consta com a investigat perquè caldria una nova prova contra ell.

El jutge, en la interlocutòria que va emetre a l’abril, va assegurar que veia indicis "suficients" que Jiménez "va participar de manera activa" en el crim. Va apuntar-ne dos: d'una banda, els anònims escrits per Jiménez i que, segons el magistrat, constitueixen una prova de l'existència d'una "connexió formal, material, espacial i parcialment temporal" de l'investigat amb la víctima. De l'altra, el jutge ja subratllava les "contradiccions notòries" que hi havia en la versió de l'investigat, sobretot pel que fa a la seva coartada del dia de la desaparició de Jubany. El magistrat sosté que Jiménez i Jubany "necessàriament es van haver de veure entre el 30 de novembre i el 2 de desembre", abans de l'assassinat, perquè ell sabia una informació que només l'hi havia pogut dir la víctima.

stats