El jutge creu que el nou investigat pel cas Jubany va participar en l'assassinat

El deixa en llibertat amb càrrecs, però li retira el passaport i l'obliga a comparèixer mensualment als jutjats

3 min
El nou investigat pel cas Jubany i autor dels anònims a la víctima, entrant als jutjats de Sabadell

Sabadell / BarcelonaDues dècades després de l'assassinat d'Helena Jubany, aquest matí, quan faltaven vint minuts per a les 10, ha entrat als jutjats de Sabadell el nou investigat per aquest cas: Xavi Jiménez. No era el primer cop que l'interrogaven pel crim perquè havia format part de la llista de sospitosos, però mai l'havien arribat a imputar. Això va canviar fa un mes, quan una prova cal·ligràfica va assegurar que és l'autor d'una part dels anònims que va rebre Jubany poc abans que la matessin. La primera declaració de Jiménez en qualitat d'investigat no ha aportat, a priori, cap revelació inesperada, però el jutge que porta el cas no se l'ha cregut. El magistrat ha aprofitat la interlocutòria de les mesures cautelars al nou investigat –l'ha deixat en llibertat amb càrrecs però li ha retirat el passaport i l'obliga a comparèixer mensualment als jutjats– per dir que pensa que està implicat en el crim.

En aquesta resolució, el jutge assegura que veu indicis "suficients" que Jiménez va "participar de manera activa en la comissió de l'assassinat" de Jubany. Apunta fonamentalment a dos indicis: d'una banda, als anònims escrits per Jiménez i que, segons el magistrat, constitueixen una prova de l'existència d'una "connexió formal, material, espacial i parcialment temporal" de l'investigat amb la víctima. D'altra banda, el jutge subratlla les "contradiccions notòries" que hi ha en la versió de l'investigat, sobretot pel que fa a la seva coartada el dia de la desaparició de Jubany. El magistrat sosté que Jiménez i Jubany "necessàriament es van haver de veure entre el 30 de novembre i el 2 de desembre" del 2001, just les jornades prèvies a l'assassinat, perquè ell sabia una informació que només li havia pogut dir la víctima i si l'hi havia comunicat, "va haver de ser presencialment".

El jutge recorda que "existeix una substancial connexió entre els anònims i el crim", i una vinculació "addicional" que és la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Afegeix que el segon anònim que va rebre Jubany fa referència a les excursions i que Jiménez no només n'era membre actiu, "igual que la víctima", sinó que al lloc on van trobar el cos d'ella hi residien Montse Careta i Santi Laiglesia, també membres del grup i amics d'ell. A més, el magistrat recull que el metge forense va concloure que el crim no l'havia pogut cometre una única persona i plantejava "de forma clara" una autoria conjunta. La família Jubany, representada per l’advocat Benet Salellas, demanarà noves proves, entre les quals una anàlisi d’ADN de la roba i dels objectes de la víctima a l'escena de l'assassinat. Les pertinences ja es van analitzar, però es pensa que amb els mitjans actuals es poden obtenir noves mostres.

Un "acostament" a Jubany

Joan Jubany, germà de la víctima, esperava que la declaració de Jiménez servís per aclarir “d’una vegada per totes” què va passar la nit del 2 de desembre del 2001, el dia del crim, però l'home s’ha limitat a mantenir el que ja va declarar com a testimoni al principi de la investigació. Segons fonts judicials, Jiménez –que només ha contestat al seu advocat– ha admès que va intentar un “acostament” a Jubany, amb qui s’intercanviava correus i trucades, però ha assegurat que ella mai li va contestar i ha negat haver escrit els anònims, malgrat que les proves cal·ligràfiques apunten a la seva autoria. De fet, l’advocat de Jiménez, Marc Pérez, ha demanat una contraprova cal·ligràfica.

L’investigat ha assegurat que mantenia una bona relació amb la víctima, amb qui coincidia sovint a la UES. De vegades l’acompanyava a casa, perquè vivia a prop del domicili del seu pare. Segons la seva versió, la nit que va desaparèixer Jubany, va estar amb un amic fent una cervesa i després va anar a dormir a casa del seu pare, que ja no podrà corroborar aquesta coartada, perquè té 89 anys i pateix de pèrdues de memòria. L’acusació, però, compta amb un altre testimoni que podria tombar la versió de Jiménez. Es tracta d’un altre home que assegura que aquella nit va quedar a Barcelona amb la persona amb qui Jiménez s’havia citat. Salellas també demanarà la seva declaració.

Els familiars no tenen cap dubte de la implicació de Jiménez i Laiglesia en el crim. El primer jutge que portava el cas va acabar arxivant la causa contra Laiglesia per manca de proves l’octubre del 2005, després que la seva parella, Careta –que estava a la presó preventivament pel cas–, se suïcidés. De fet, ja fa temps que el jutge ha acabat tancant el cercle en Laiglesia i Jiménez, però el primer no consta formalment com a investigat perquè caldria una nova prova contra ell perquè pogués tornar a adquirir aquesta condició.

stats