Olga Tubau vs. Carla Vall: duel d'advocades catalanes en el cas Rubiales

L'advocada de l'expresident de la RFEF també va defensar Trapero a l'Audiència Nacional i la de Jennifer Hermoso és especialista en violència sexual

3 min
Carla Vall i Olga Tubau

BarcelonaEl petó de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso s'està investigant a l'Audiència Nacional, però ja té una derivada catalana: les dues advocades del cas, que representen l'expresident de la RFEF i la futbolista madrilenya, són catalanes. A Rubiales el defensarà Olga Tubau, que ja ha portat casos al tribunal madrileny, com el del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, però no és especialista en delictes sexuals. Aquesta és la matèria que domina la penalista Carla Vall, que, juntament amb el despatx Senn Ferrero, representa la jugadora.

1.
Olga Tubau, la toga més elegant que ha triomfat a l'Audiència Nacional
Olga Tubau: “S’ha restituït l’honor dels Mossos, però el mal ja està fet”

Discreció, rigor, exactitud, perfeccionisme, prudència, sensibilitat... Hi ha molts conceptes per descriure Olga Tubau (París, 1961), però si hi ha un substantiu que la defineix, tant en la seva dilatada carrera com a penalista com en tots els aspectes de la seva vida, és elegància. Un estil propi dins i fora dels tribunals que l'ha portat a convertir-se en una de les advocades més prestigioses –i més respectades– de Barcelona.

La defensa i absolució del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a l'Audiència Nacional la va catapultar definitivament a l'elenc d'advocats mediàtics –especialment després del seu al·legat final, en què no va poder contenir les llàgrimes–, però el seu catàleg d'èxits judicials es remunta molt més enrere: Tubau –juntament amb l'advocat Francesc Jufresa, amb qui inicialment compartia despatx– va aconseguir la condemna de presó de l'exministre José Barrionuevo pel segrest de l'empresari Segundo Marey, a qui representava.

L'any 2004 va fundar el seu propi bufet, que comparteix amb Lydia Lajara i Carlos Echevarri i que acumula altres èxits com l'absolució del subinspector i l'escopeter dels Mossos d'Esquadra acusats de buidar un ull a Esther Quintana amb una pilota de goma. Quan va assumir aquest cas també va fer que la Generalitat indemnitzés Quintana, en un gest amb pocs precedents fins aleshores.

Tubau també ha portat la defensa del jutge Santi Vidal, el primer investigat –després exculpat– per la macrocausa de l'organització de l'1-O que continua encallada als tribunals, i de l'exdirigent de CDC David Madí. També representa el productor Josep Maria Mainat (que acusa la seva exdona d'intentar matar-lo) i ha assumit totes les causes contra l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau. Els casos de delictes sexuals no són la seva especialitat, però el seu estil i les bones maneres de fer, lluny dels primers discursos fora de to de l'expresident de la RFEF, poden servir per encaminar el rumb de la defensa de Rubiales.

2.
Carla Vall, un referent amb toga per a les noves generacions feministes
L'advocada Carla Vall durant la presentació del seu llibre sobre violència de gènere

Una noia jove, totalment trencada i amb els ulls plens de llàgrimes intentava articular una frase mentre sostenia un llibre a la petita llibreria de barri La Tribu de Sant Andreu. N'era incapaç. Ni una paraula. S'ennuegava. Estava superada. Davant hi tenia l’advocada penalista i criminòloga Carla Vall.

Vall no és una simple advocada més. La seva determinació a l’hora d’abordar la violència masclista i la violència sexual, juntament amb la seva capacitat oratòria i l’ús de les xarxes, l’han convertit durant els últims anys en un referent per a moltes dones, sobretot per a les noves generacions de feministes. Amb 34 anys, aquesta penalista de Vilanova i la Geltrú lidera un despatx amb cinc professionals més. Gran defensora dels canvis que comporta la nova llei del només sí és sí, Vall ha dut casos com el de l’assetjament a l’artista Paula Bonet, la defensa de l’actriu María León, que va ser acusada d’atemptat contra l’autoritat, o el del Leo, el nen assassinat pel seu pare en un hotel de Barcelona. "És generosa", destaca una de les seves clientes per definir-la.

Figura omnipresent en la lluita contra la violència masclista a Catalunya, durant els últims anys s'ha obert camí també a Madrid. Així, no és d’estranyar que a la presentació del seu llibre Trencar en cas d’emergència, que va celebrar a Barcelona, hi estiguessin presents tant la consellera de Feminismes, Tània Verge, com la llavors ministra d’Igualtat Irene Montero.

Sovint, quan mira la televisió, llegeix un llibre, escolta la ràdio o participa en una trobada institucional, el seu cap processa a tota velocitat i pensa en tots els casos de violència sexual o masclista que coneix d'aquella persona. Com ella mateixa va dir en una entrevista a l’ARA: té informació de molta gent, estrictament guardada i preservada, que algun dia potser veurà la llum o acabarà als jutjats.

stats