Societat 14/11/2016

Un jutge suspèn provisionalment la consulta sobre un port de Tossa de Mar

La delegació del govern espanyol havia recorregut la iniciativa

Montse Riart
2 min
Una vista de la Vila Vella de Tossa de Mar / ACN

BarcelonaUn jutjat contenciós administratiu de Girona ha suspès de manera cautelar la celebració d'una consulta popular a Tossa de Mar (La Selva) sobre la construcció d'un nou port esportiu que s'havia de fer el proper diumenge 20 de novembre. La delegació del Govern espanyol a Catalunya havia recorregut l'acord del ple i el decret d'alcaldia de la convocatòria.

El jutge no entra en la qüestió de fons sobre la legalitat o no de la consulta convocada per l'ajuntament, sinó que la suspèn donada la "imminència" de la celebració. El magistrat argumenta que si deixés que es celebrés "es privaria d'eficàcia la decisió del jutjat sobre el recurs de l'advocacia de l'Estat".

La delegada del Govern a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, va recórrer la celebració de la consulta de Tossa perquè entenia que es tracta d'una convocatòria de "caràcter general" i que el consistori necessitava una autorització del Consell de Ministres per poder-la portar a terme.

El jutjat ha donat tres dies a l'Ajuntament per recórrer la suspensió. El consistori ja ha dit que ho farà. Critica que la Delegació del Govern s'hagi esperat fins l'últim moment per presentar el recurs, ja que el decret d'alcaldia sobre la consulta es va signar el 8 de setembre.

En un comunicat, l'equip de govern de Tossa de Mar també explica que el recurs de la Delegació es basa en "un defecte de forma" que es podia haver solucionat fora dels tribunals: "El fons de la qüestió és que Madrid considera que per celebrar la consulta es necessita permís del Consell de Ministres, mentre que l’Ajuntament entén que la Llei catalana de consultes populars no referendàries de l’any 2014, en la part no declarada inconstitucional, permet fer consultes sense necessitat de permís de Madrid", raona el consistori.

La consulta volia saber si els veïns de Tossa de Mar estaven d'acord amb modificat el Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) per construir un port, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a la zona d'Es Cars, un espai catalogat "d'interès" però no protegit pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). El projecte s'estava estudiant des de l'any 2002.

stats