Societat 01/09/2021

L'Ajuntament vol evitar que la Mercè sigui "una festa genèrica" al carrer

L'activista veïnal Custodia Moreno farà el pregó d'una celebració que tornarà a estar marcada per les restriccions

2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presenta el cartell de La Mercè.

BarcelonaDesprés dels macrobotellons a les festes de Gràcia i de Sants, l'Ajuntament de Barcelona afronta la Mercè demanant "col·laboració i responsabilitat" a la ciutadania, però sense concretar de moment cap mesura per evitar les aglomeracions nocturnes com les que hi ha hagut aquestes setmanes a la ciutat. L'alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que es reforçarà el dispositiu de seguretat i neteja "aprenent del que ha passat" aquest estiu, i ha afirmat que "no hi haurà festa genèrica als carrers, sinó activitats culturals" que seran gratuïtes però que requeriran reserva prèvia via web. Cap activitat s'allargarà més enllà de les 00.30 h, però per "evitar un efecte crida" i impedir que massa gent s'agrupi al carrer sense control, Colau ha dit que espera que el Govern "valori la reobertura de l'oci nocturn" abans de les festes barcelonines i així poder "distribuir" la gent.

Evitar els botellons serà un problema afegit a la gestió, ja complexa, de les Festes de la Mercè, que aquest any se celebraran entre el 23 i el 26 de setembre i arribaran al 150è aniversari. Segons l'alcaldessa, l'edició d'aquest any serà molt semblant a la del 2020, amb restriccions d'aforament als més de 500 actes previstos, que estaran descentralitzats en 23 espais de tota la ciutat. "No és la Mercè que voldríem", ha admès Colau, que malgrat tot ha subratllat la importància de mantenir les festes per celebrar "la cultura, la vida i la ciutat". En aquest context pandèmic, ha demanat a l'activista i líder veïnal Custodia Moreno que en sigui la pregonera. "Necessitem connectar amb la nostra essència, amb la gent dels barris que no es rendeix davant les dificultats", ha afirmat.

Una líder veïnal farà el pregó

Custodia Moreno (Granada, 1943) va arribar el 1947 a Barcelona amb la seva família i es van establir a les barraques del Carmel. Va ser una de les primeres noies del barri que va anar a la universitat, a estudiar infermeria, i de ben jove es va implicar en la lluita per millorar les condicions de vida del barri. "Representa la immigració andalusa i la lluita veïnal per dignificar els barris de la ciutat", ha subratllat l'alcaldessa. Moreno ha pres la paraula i ha assegurat que durant el pregó tindrà paraules "plenes d'agraïment cap a Barcelona, cap a aquesta terra i aquest país, Catalunya", que "li va robar el cor" de petita.

L'anunci de la pregonera ha coincidit amb la presentació pública del cartell de les festes, dissenyat per la il·lustradora Malika Favre. La imatge, una dona que simbolitza la Mercè, està plena d'al·lusions a Barcelona, com les tradicionals rajoles, elements de l'arquitectura de Gaudí i l'escut de la ciutat. "Si Barcelona fos una dona, seria una dona guapa, protectora i poderosa", ha afirmat Favre. És per això que la seva Mercè, ha dit, és una "santa que es converteix en una reina mediterrània" que mira desafidorament i convida els barcelonins a unir-se a la festa. Una festa que, per segon any consecutiu, estarà marcada per la pandèmia i les restriccions, i que aquest any posarà el focus en la cultura popular i tradicional. El 24 de setembre, més de 200 colles de gegants, de castells i de diables participaran en una cavalcada al passeig de Gràcia.

El cartell de la Mercè
stats