L'alcalde de Palma cancel·la el Pride de la polèmica i cessa la regidora LGTBI

La polèmica per les declaracions de l'organització ha provocat una crisi al consistori

3 min
A dalt, d'esquerra a dreta: el coordinador de MÉS per Palma, Miquel Àngel Barceló Cortes; regidor d'Esports, Francisco Ducrós; la presidenta d'Ella Global Community, Kristin Hansen; la regidora de LGTBI, Sonia Vivas, i el regidor de Promoció Econòmica, Rodrigo Romero.

PalmaL'alcalde de Palma, José Hila, ha comunicat la suspensió del Pride Palma i ha cessat la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sònia Vivas, després que la polèmica per les declaracions de la responsable del Pride Palma,  Kristin Hansen, hagi escalat ja a una guerra interna en el grup de govern del consistori.

Hila ha pres la decisió arran de la guerra de comunicats que va protagonitzar ahir dimecres Unides Podem a l'Ajuntament de Palma. Els membres del partit Sònia Vivas i Rodrigo Romero van enviar –en nom d'Unides Podem, en un correu extraoficial– un comunicat en què lamentaven "l'atac frontal i directe d'un dels nostres socis de govern principals, Més per Palma" –per anunciar que no participarien en la Pride Week– i que amenaçava contra la unitat del Pacte de Cort. Poc després, per la via oficial del partit, les formacions que pertanyen a la coalició Unides Podem (Podem Palma i Esquerra Unida de Palma) se'n van desvincular amb un altre comunicat.

En una compareixença avui al matí, l'alcalde ha admès que la decisió "no és fàcil", però que és "la millor opció possible" i que té "el vistiplau dels tres partits del pacte de govern de l'Ajuntament de Palma", amb els quals s'havia reunit abans de comparèixer davant els mitjans. "És un moment complicat, no ho amagaré. Però tirarem endavant", ha prosseguit l'alcalde, que ha insistit que "la vida consisteix a prendre decisions, i jo l'he presa". A partir d'ara, l'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI estarà en mans de l'actual regidora de Turisme i Sanitat, Elena Navarro, del Partit Socialista.

Aquesta mesura deixava inicialment el govern de Cort en minoria –abans tenia 15 regidors de 29 i ara passava a tenir-ne 14–, fet que complicava la seva tasca, però a darrera hora d'aquest dijous Sonia Vivas va anunciar que renunciava a la seva acta de regidora, per la qual cosa quan es faci efectiva tornarà a gaudir de la majoria necessària perquè el pacte de l'Ajuntament de Palma governi amb tranquil·litat. En tot cas, l'alcalde ja ha advertit que "si per a algunes propostes fa falta el suport d'altres grups, ho anirem cercant puntualment". En qualsevol cas, "el pacte és de tres partits".

Orgull local

Amb la suspensió de la Pride Week, l'única celebració que queda convocada per l'Orgull a Palma és la de l'associació Ben Amics, referent en matèria LGTBI a les Balears i que també ha estat crítica amb el mandat de Vivas a l'Ajuntament de Palma. L'entitat ha convocat la manifestació central de l'Orgull, el 28 de juny, que tancarà amb una revetlla a la plaça de l'Ajuntament de Palma. A més, ha programat activitats per a tot el mes de juny, la majoria fora de Palma. La polèmica va començar, precisament, pel menysteniment de la gent de poble que va fer Hansen durant la presentació de la Pride Week quan va comentar que la seva desfilada faria que hi anés "gent del camp que potser no ha vist mai una lesbiana". Tot i que després es va disculpar, a través de Sònia Vivas, les seves declaracions i altres comentaris sobre el poder adquisitiu de la comunitat LGTBI i el paper d'atractiu turístic que tindria el Pride, van provocar molt malestar i la desvinculació del projecte de partits i entitats locals.

Quant a les conseqüències de suspendre el Pride –que s'havia finançat amb 70.000 euros– a només dos dies de la data fixada, l'alcalde ha assenyalat que "s'hauran d'analitzar" i que, en qualsevol cas, "el decret d'autorització no s'ha arribat a signar oficialment". Preguntat pels motius d'aquest retard, ha contestat que és "habitual" que aquests documents no se signin fins "a l'últim moment".

 

stats