Immigració

L'alcalde de Tossa de Mar critica haver d'acollir temporalment 200 demandants d'asil

Les ONG critiquen que Pujals faci servir la migració amb un missatge propi de l'extrema dreta

5 min
Turistes passegen per davant de la costa a Tossa de Mar  Data de publicació: dilluns 02 de setembre del 2024

Girona / BarcelonaLa localitat de Tossa de Mar rebrà 200 persones sol·licitants d'asil dins del programa d'acollida del ministeri d'Inclusió. El grup arribarà en dues tandes de 100 persones, un aquest dimarts i l'altre 24 hores després. Es tracta de majors d'edat, la majoria homes provinents de Mali i altres països subsaharians que estan a l'espera que es resolgui el seu expedient i que, segons el dret internacional, són susceptibles d'una protecció especial perquè són potencials víctimes de persecució, discriminació o amenaces als seus països. Des de fa anys, el trasllat de migrants i refugiats a la Península és una pràctica habitual per tal de poder descongestionar les infraestructures de l'arxipèlag, saturades per la manca de planificació en una ruta migratòria que des de la pandèmia ha vist com el trànsit de pasteres no ha parat de créixer. El grup de Tossa, però, no vindrà directament de l'arxipèlag, sinó d'altres punts de la geografia espanyola, on han tramitat la seva petició de protecció internacional. Com en tots els casos, el ministeri de l'Interior ha elaborat la llista de persones que es poden traslladar i és el d'Inclusió el que cedeix a les ONG la gestió del servei d'acollida i acompanyament dels migrants i paga les despeses de l'hotel.

Segons les últimes dades del ministeri de l'Interior, fins al 15 d'agost hi han arribat des de les costes occidentals de l'Àfrica més de 22.000 persones, més del doble que un any enrere. Set de cada 10 migrants irregulars que arriben per terra o mar ho fan per les Canàries, tot i que el gruix del col·lectiu aterra a l'aeroport de Barajas amb un visat de turista i cau en la irregularitat sobrevinguda un cop el permís els ha caducat.

La notícia de l'arribada, però, ha causat molt de rebombori a Tossa de Mar, ja que l'alcalde, Martí Pujals (Junts), hi està radicalment en contra. Pujals es queixa, sobretot, que l'arribada de migrants es produeixi encara en temporada turística, principal motor econòmic del poble: "Ara mateix, qualsevol cosa que sigui sortir als mitjans per una notícia que no sigui el bon temps o que les nostres platges són molt boniques ens perjudica", afirma Pujals. Ara bé, l'allotjament dels 200 migrants no minva l'oferta de llits per als turistes, ja que el municipi disposa d'unes 7.500 places hoteleres i, al setembre, l'arribada de visitants ja comença a anar de baixada. Tot i això, segons l'alcalde, l'arribada de migrants sí que afecta negativament la imatge idíl·lica de destinació de sol i platja del municipi: "Encara que no portin cap problema ni afectació real, una notícia així pot fer canviar d’opinió algun turista que dubta sobre la destinació. Si haguessin arribat al novembre no hi hauria cap problema", insisteix.

En realitat, l'hotel de Tossa on s'allotjaran estava actualment "buit", segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores del trasllat, que incideixen en les dificultats per trobar espais que disposin de serveis com llits, cuina o menjador per poder oferir una "atenció integral" a aquestes persones. En aquest cas, serà la Fundació APIP-ACAM la que s'encarregarà de la gestió a través del programa de sistema d'acollida, finançat pel ministeri, que ha reservat les habitacions per a un mes. Ara bé, la congestió en els processos burocràtics fa que l'espera s'allargui fins a nou mesos, en molts casos. Sense permís de treball, aquestes persones podran fer cursos per conèixer el català i el castellà. Per ara, l'ONG no ha fet declaracions sobre l'enrenou creat al voltant del grup de migrants.

L'hotel de Tossa de Mar on s'allotjaran els migrants que han arribat a les Canàries.

Igualment, des del govern municipal tossenc consideren que per a un municipi que el 2023 fregava els 6.100 habitants és "desproporcionada" la xifra de 200 persones (representen el 3,2% del cens). "Ens agradaria saber el nombre global de repartiments de migrants. Entre tot l'Estat i Europa hem d'ajudar les Canàries, però si els números no són transparents ens quedem amb la sensació que ens estan perjudicant", argumenta Pujals. Fora de la política estrictament municipal, Junts es manté en la mateixa línia que l'alcalde, i aquest mateix dilluns al Congrés i al Senat el partit, que va votar en contra de la proposta de redistribució territorial dels migrants del govern, ha denunciat l'"opacitat" i la "manca de transparència" sobre aquesta qüestió.

A Tossa, tanmateix, més enllà de l'estada a l'hotel, l'arribada de 200 migrants no tindrà cap repercussió en els comptes del municipi, ja que els seus serveis socials no hi han d'intervenir i tot el procés el finança el ministeri. Per contra, Maria Creixell, portaveu de la Coordinadora Obrim Fronteres, indica que el fet que s'ocupin places hoteleres fins ara buides "genera negoci al municipi", i lamenta que els alcaldes no aprofitin l'estada dels migrants per fer polítiques d'inclusió i diversitat i, en canvi, explotin els discursos "racistes" contra els més vulnerables.

"La imatge turística per sobre de la humanitària"

Des de la Coordinadora d’ONG Solidàries, de Girona, han volgut mostrar el seu rebuig a les manifestacions de l'alcalde: "Apel·lem a la responsabilitat institucional que hauria de distingir un municipi com Tossa, acostumat a acollir milers de turistes durant l’estiu i a qui se li demana que, temporalment, aculli 200 persones mentre s’estudia la seva situació", defensen des de la coordinadora. I conclouen: "No entenem aquest alarmisme i que es posi com a excusa la imatge turística per sobre de la imatge humanitària, ja que, en aquests moments en què el discurs de l’extrema dreta fa perillar la convivència i la cohesió social, les institucions catalanes haurien de prioritzar la defensa sense fissures dels drets humans".

L'alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals, atenent una trucada al despatx municipal.

A més, Creixell subratlla l'obligatorietat de tots els ajuntaments d'empadronar tots els residents, independentment de la seva situació administrativa, de si hi ha contracte de lloguer, o de l'estat de l'habitatge. L'activista parla amb coneixement de causa perquè la seva entitat acompanya molts migrants i refugiats als quals se'ls ha denegat el padró o han quedat fora del sistema d'acollida sense haver acabat els tràmits burocràtics per obtenir la documentació de l'asil. "Són persones que tothom sap on viuen, des de l'Ajuntament fins a l'Estat, així que es pot fer un empadronament col·lectiu", apunta Creixell, que també recorda que sense el padró no tenen garantia de rebre la targeta sanitària.

Tot i que a Tossa de Mar és la primera vegada que acullen persones migrants, els trasllats des de les Canàries són habituals i altres poblacions com el Masnou, Reus o Calella fa temps que tenen establiments fixos. Fa poc menys d'un any, l'octubre del 2023, per exemple, Blanes i Lloret van albergar unes 700 persones migrants durant quatre mesos, també provinents de les Canàries.

stats