L'Església adverteix que les múltiples investigacions sobre abusos poden ser una exageració

Les 70 diòcesis aproven per unanimitat l'auditoria que realitza el despatx Cremades i no participaran en el procés del defensor del poble

3 min
Roda de premsa de la CEE

BarcelonaLa Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha celebrat aquesta setmana una assemblea plenària en què ha aprovat per unanimitat la realització d'una auditoria sobre els abusos sexuals dins de l'Església per part del despatx d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo, un encàrrec que la comissió executiva de la CEE ja havia demanat al febrer i que porta gairebé dos mesos treballant. "Els bisbes han donat suport per unanimitat a la signatura amb el despatx Cremades per fer una auditoria independent", ha explicat el bisbe auxiliar de Valladolid i portaveu de la CEE, Luis Argüello, que ha recordat que la petició a aquest bufet –amb vinculacions explícites amb l'Opus Dei– ha de ser un complement i una millora a la feina feta per totes les oficines que aborden els casos d'abusos sexuals denunciats dins de l'Església, i que inclou les 70 diòcesis i les 150 oficines obertes per congregacions religioses. La investigació de Cremades avança en paral·lel a la que impulsarà el defensor del poble, Ángel Gabilondo, i la que va aprovar el Parlament de Catalunya aquesta setmana, que tot i fer menció explícita als casos eclesiàstics abordarà també els que s'han produït en altres àmbits. Argüello ha remarcat que l'Església no formarà part d'aquestes investigacions però que hi col·laborarà, i ha deixat clar que tantes investigacions poden ser una "exageració", perquè poden perjudicar les víctimes. "No sé si estem exagerant la qüestió", ha manifestat el portaveu de la CEE, que ha fet una crida a la "prudència".

De fet, Argüello ha qualificat d'"insòlita" la investigació que ha impulsat el Congrés de Diputats deixant en mans del defensor del poble aquesta tasca d'analitzar els abusos a l'església, ja que la CEE considera que s'haurien d'investigar tots els casos d'abusos sexuals que afecten els diferents àmbits de la societat espanyola i no només els eclesiàstics. "Ens sembla que fer una investigació sobre els abusos només a l’Església, quan la mateixa consulta al fiscal general de l'Estat posa de manifest que dels 15.000 casos oberts només 69 es refereixen a l'Església, és una decisió sorprenent", ha dit el religiós.

Aquesta mateixa setmana, l'Església portuguesa ha aprovat que es pugui accedir als arxius eclesiàstics en cas de denúncies d'abusos a membres de la comunitat catòlica. La cúpula espanyola farà el mateix, sempre d'acord amb la legislació: "En la consulta als arxius es tindrà en compte la legislació civil i canònica i la protecció de dades. Sempre respectant la legislació, compartirem les dades en funció dels requeriments de la justícia o les oficines". Això sí, Argüello ja ha avisat que els arxius no aportaran gaire informació: "Se sobrevalora el que es pensa que es pot trobar als arxius". Tot i que no s'han actualitzat dades –Cremades va anunciar que havien rebut poc més d'una quarantena de denúncies un mes i mig després d'arrencar la seva feina–, el representant de la CEE ha advertit que no s'estan trobant nous casos i que la majoria de les persones que es posen en contacte amb el despatx per denunciar el que van patir són gent que ja havia fet aquest pas anteriorment: "Estan rebent molts casos d’abusos familiars de fora de l’Església. El nombre de casos nous és molt reduït".

En un altre ordre de coses, Argüello ha volgut remarcar la posició de l'Església espanyola en referència a la "invasió injusta" d'Ucraïna per part de Rússia. Ha titllat la guerra de "bàrbara" i ha mostrat la seva "solidaritat" amb el poble ucraïnès, "que es veu obligat a una defensa legítima". A més, ha lamentat que no només arriben refugiats de l'est d'Europa, sinó molts de l'Àfrica amb pasteres, a qui també s'ha d'ajudar. Per evitar que sigui un problema només de les Canàries, ha reclamat al govern espanyol "establir corredors d’hospitalitat perquè les diòcesis espanyoles acullin alguns d’aquests joves".

stats