L'Església catòlica encarrega una auditoria externa sobre abusos sexuals

El despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo rebrà les denúncies de les víctimes

2 min
El cardenal Joan Josep Omella durant la homilia de la missa de Corpus, al juny

BarcelonaL'Església catòlica farà una "auditoria independent" per analitzar les denúncies sobre abusos sexuals. Així ho ha anunciat en un comunicat la Conferència Episcopal Espanyola, que ha fet l'encàrrec al despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo. L'objectiu d'aquest moviment és obrir una "via independent" a través d'aquest despatx per rebre denúncies i revisar els procediments jurídics "encaminats a sancionar pràctiques delictives". A més, segons el comunicat de la Conferència Episcopal, s'ofereix la col·laboració a les autoritats per ajudar a aclarir els fets denunciats i establir un sistema de prevenció "que satisfaci les demandes socials al respecte".

Aquest anunci arriba en un moment en què la societat demanda a l'Església transparència i fermesa per abordar la problemàtica dels abusos sexuals. La denúncia de l'escriptor Alejandro Palomas, que va patir abusos per part d'un religiós quan tenia 8 anys al col·legi La Salle de Premià de Mar, ha sigut un dels detonants de la pressió social que s'ha accentuat durant les últimes setmanes per exigir un canvi dins l'Església catòlica. El cardenal Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal, presentarà aquest dimarts la posada en marxa de l'auditoria. L'acompanyarà el president del despatx encarregat de tirar endavant el projecte, Javier Cremades.

Precisament, dijous passat, les principals associacions de víctimes d'abusos sexuals van fer públic un manifest per exigir a l'Església catòlica –tant a la cúpula eclesiàstica com als ordes religiosos– que col·labori "en els processos d'investigació" que s'obrin per abordar la problemàtica dels abusos sexuals dins de la institució. Els signants consideren que a Espanya es viu "una anomalia a nivell europeu" en la manera com s'aborda aquesta qüestió i cal "estudiar i recollir el millor de cada experiència internacional" per aplicar-ho a l'estat espanyol. La Fundació Vicki Bernadet, l'escriptor Alejandro Palomas o l'associació Mans Petites, que presideix Manuel Barbero –el pare que va denunciar el cas Maristes–, eren alguns dels signants que reclamaven la creació de dues comissions, una de parlamentària per escoltar "experts, responsables públics, representants de l'Església i víctimes" per poder "dissenyar" un full de ruta, però alhora una segona comissió independent coordinada pel Defensor del Poble per poder reconèixer les víctimes i fer "processos de reparació del dolor causat". Fonts del govern espanyol, precisament, apunten que l'Església catòlica el que ha de fer és "col·laborar amb la comissió del Defensor del Poble" i allà aportar els resultats de l'auditoria.

A Catalunya, segons dades de la Fiscalia, catorze jutjats tenen obertes investigacions sobre casos d'abusos sexuals en institucions religioses.

stats