Barcelona
Societat 24/09/2023

L'oposició reclama que Collboni es mulli per triar un soci de govern

Comuns i republicans demanen una reunió tripartida amb l'alcalde socialista

3 min
Collboni, franquejat per Trias i Maragall, amb la vara d'alcalde durant el seguici de les Festes de la Mercè

BarcelonaEls comuns i ERC, per una banda; Junts, per l’altra. Les tres forces polítiques reclamen a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que triï qui serà el seu soci de govern durant aquest mandat. Després que el socialista hagi assegurat en una entrevista a La Vanguardia que la seva prioritat és pactar amb comuns i republicans, però que tampoc descarta entendre’s amb Junts, els grups municipals interpel·lats exigeixen que l’alcalde es mulli i faci passos en ferm per teixir complicitats.

Han passat 100 dies des que Collboni va assumir el càrrec i aprofitant les Festes de la Mercè, tant Ernest Maragall com Xavier Trias han pressionat el líder socialista per passar a l'acció i deixar l'oratòria buida. En aquest sentit, Trias ha criticat que la primera opció del líder socialista sigui allargar la mà a Ada Colau. Optar per aquesta via, segons el regidor convergent, suposaria una més de les "enganyifes" de Collboni, que es va presentar a les eleccions "dient que no ho faria". "Que sigui clar i si vol fer un govern amb Comuns i Esquerra, que el faci. Llavors el nostre paper serà fer oposició", ha remarcat Trias, que ha reiterat que s’obre a negociar amb l’actual equip de govern i evitar el "desastre" que implicaria un retorn d’Ada Colau al poder municipal perquè "els últims 8 anys" són el pitjor que li ha passat a la ciutat.

Ernest Maragall, per la seva banda, ha remarcat que Collboni "vol tenir totes les portes obertes", per això "no ha mogut un dit" fins ara per buscar l’aliança amb Comuns i ERC. Per al líder republicà, avui en dia, la distància amb l’alcalde s’ha fet més gran perquè "els fets i les decisions" que ha pres van en "direcció contrària" a un acord de les tres forces progressistes. De fet, segons Maragall, no es pot descartar un acord PSC, Junts i ERC perquè l’actual consistori ha mostrat "més proximitat de criteris" cap a Junts que cap a l’entesa de progrés. En aquest sentit, el líder d'ERC ha tornat a insistir en la necessitat d’una reunió a tres amb BComú i socialistes per plantejar "el que Barcelona necessita avui". Tot i allargar-li la mà, el republicà ha titllat de "ridícul" que l’alcalde es posi un notable després de 100 dies al capdavant de la institució. "Quan hagi fet alguna cosa, podrem avaluar-lo", ha reblat amb sorna.

La regidora dels Comuns Jess González, que ha pres la paraula al Saló de Cent de l’Ajuntament per l’absència d’Ada Colau i Janet Sanz, ha demanat als socialistes que prenguin la iniciativa per convocar una reunió tripartida. "Barcelona ha votat progressista. Qui ha de liderar aquestes converses ha de ser l’alcalde Collboni", ha demanat, i ha recordat que la negociació dels pressupostos municipals ha d’anar lligada a un pacte estable entre socialistes i comuns.

Juan Bautista Milián, el regidor del PP que ha suplert en l’acte de les Festes de la Mercè l’absent Daniel Sirera, ha assenyalat que Collboni s’allunya del pacte que va fer-lo alcalde, gràcies als vots dels populars, si obre la porta de l'Ajuntament als comuns i els partits independentistes. "Vol recuperar el pitjor llegat de la història de Barcelona, vol recuperar Colau i pactar amb l’independentisme. Dues tasses", ha lamentat. En la mateixa línia s’ha expressat el regidor de Vox, Gonzalo de Oro.

Els polítics han participat aquest matí en l'habitual seguici des de la basílica de la Mercè, on l'arquebisbe Joan Josep Omella ha oficiat una missa. Collboni hi ha assistit després que Colau no hi anés durant els seus vuit anys de mandat.

stats