Societat 18/12/2014

L'acusat per la mort de la cria d'ase d'un pessebre a Andalusia nega haver-li donat coces

També recalca que no va deixar caure el seu pes a la burra gran

Europa Press
2 min

CòrdovaL'home de 38 anys d'edat acusat d'un delicte de maltractament animal després de la mort d'una cria d'ase de pocs mesos d'edat que es trobava al pessebre que l'Ajuntament de Lucena (Còrdova) té instal·lat a la plaça Nueva ha negat que donés coces a l'animal, que va morir dies després. En la seva opinió, "el ruc petit ha mort perquè l'han deslletat amb quatre mesos, l'han apartat de la seva mare i no mamava". A més, afegeix que "fa bastant fred i la burra que no és la mare quan intenta mamar li pega puntades ". També recalca que "no va deixar caure el seu pes a la burra gran" i, de fet, subratlla que "està viva i al pessebre".

Així ho ha manifestat l'afectat en declaracions a Canal Sur Televisión recollides per Europa Press, i alhora ha confessat que se sent malament, perquè no ha matat cap ruc ni l'ha "tocat". Segons ha explicat, va pujar a la burra "gran", d'uns "cinc o sis anys", i es va fer una foto: "Recolzant-me a la cama esquerra, esclar, perquè sóc ramader i sé que si hi pujo es parteix, perquè sóc corpulent".

Mentrestant, des de la defensa de l'home, representada per Carlos García, assenyalen que "de l'informe es pressuposa que com que no podia alletar el ruc petit l'altre ruc el que va fer va ser apartar-lo donant-li coces". A més, precisa que l'animal "va morir als quatre dies", de manera que "si hagués estat per causa d'aixafament el més normal és que hagués mort l'endemà o hagués tingut algun vessament o hemorràgia interna que fes veure que hi havia un aixafament".

En concret, l'informe veterinari sobre les causes de la mort de l'ase ha determinat que l'animal presentava "hematomes en zona dorsal i lumbar", segons ha detallat aquest dimecres l'Ajuntament de Lucena.

Sobre això, des del consistori expliquen que "hi ha dos fets diferenciats en el temps", ja que d'una banda el dimecres de la setmana passada un individu va saltar la tanca que separa els animals del públic al pessebre instal·lat pel consistori per "muntar o sacsejar" l'animal. D'altra banda, dos dies després d'aquest fet, el veterinari va confirmar que un dels ases estava "feble, amb les pulsacions baixes i deshidratat", per la qual cosa es va procedir a traslladar-lo a una clínica veterinària a la localitat de Rute, on finalment va morir després d'entrar "en estat de xoc".

En aquest sentit, des de l'Ajuntament han volgut deixar clar que "no es pot determinar" que els fets tinguin "cap relació", per la qual cosa, segons ha afegit, serà el jutjat encarregat de la investigació el que s'encarregui de determinar aquesta relació.

stats