Societat 02/05/2016

Un vídeo mostra l'agressió a dues animalistes durant un correbou a Mas de Barberans

Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre dels presumptes autors

Roser Royo
2 min
Un home s'abalança sobre una activista mentre una dona intenta treure la càmera a l'altre

Mas de BarberansComençament crispat de la temporada de correbous a les Terres de l’Ebre. Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes i una dona d'entre 19 i 47 anys per les agressions denunciades per dues voluntàries de l'associació animalista AnimaNaturalis, que divendres a la tarda presenciaven i gravaven un correbou a Mas de Barberans (el Montsià). Un vídeo que s'ha fet públic avui mostra el moment de l'agressió.

Les imatges mostren com quatre persones colpegen, empenyen i estiren els cabells a les activistes per arrabassar-los-hi les càmeres de vídeo i de fotos amb les que enregistraven la festa. També s'observa com un dels presumptes agressors aconsegueix finalment fer-se amb la càmera de fotos i la llença violentament al mig de la plaça, davant la passivitat del públic assistent. Només un grup de membres de la comissió taurina del Mas va intentar impedir-ho.

Els Mossos d'Esquadra responsabilitzen als detinguts, tots quatre de Sant Carles de la Ràpita i membres d'una mateixa família, de coaccions, danys i lesions amb l'agreujant de discriminació per motius ideològics. Als arrestats se'ls va prendre declaració en seu policial i després els van deixar en llibertat, a l'espera que un jutge els citi.

"L'única manera que la temporada de correbous sigui tranquil·la és que als agressors se'ls apliquin penes exemplars", ha declarat la directora d'AnimaNaturalis, Aïda Gascón, una de les dues activistes agredides, juntament amb la seva acompanyant, Yasmina Moreno. L'entitat ha titllat de "brutal" l'agressió. "Ens acusen d'anar a provocar quan la única cosa que fem és filmar amb discreció l'acte i vigilar que es compleixi la llei i que no es maltractin els animals", afegeix, tot precisant que l'entitat sol·licitarà una reunió amb el delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarés, per demanar-li protecció i els recursos necessaris per garantir-los la seguretat a les places. El delegat ha enviat un comunicat públic on condemna els fets.

També ho ha fet l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre. "Aquest tipus d'actuacions perjudiquen la imatge de la festa" ha manifestat el seu president Joaquim Martí, qui no obstant ha precisat que es tracta d'un fet puntual. "Cada temporada hi ha més de 250 espectacles taurins sense incidències" apunta, i acusa a les entitats animalistes de crispar l'ambient amb denúncies constants i poc fonamentades contra la festa.

El mateix Joaquim Martí ha estat denunciat per Aïda Gascón per un delicte d'incitació a l'odi durant la celebració d'un correbou a Aldover, el passat 23 d'abril, on també van haver-hi incidents.

No és la primera vegada que les entitats animalistes pateixen aquest tipus d'agressions. El 2012 va haver un cas semblant a Alcanar que va acabar en judici, i el 2014 es van quedar sense càmeres de vídeo i fotografia, perquè els protaurins els les van trencar.

stats