Societat 18/04/2018

L'Ajuntament de Barcelona desallotja els campaments de la plaça Catalunya

L'objectiu és que l'espai estigui buit per poder acollir les activitats de Sant Jordi

Maria Ortega
4 min
La Guàrdia urbana desallotja els dos campaments de la plaça Catalunya

BarcelonaLa Guàrdia Urbana ha desallotjat aquest matí els campaments que ocupaven des de fa dies la plaça Catalunya. Tots dos tenen caràcter reivindicatiu: un per demanar l'alliberament dels presos polítics i l'altre de persones sense sostre. Les persones que acampaven per demanar l'alliberament dels presos han desmuntat ells mateixos les tendes mentre els equips de neteja escombraven la zona.

Els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona han estat en contacte amb les persones acampades des de fa dies per avisar-los que abans de Sant Jordi s'hauria de buidar la plaça Catalunya. De fet, els serveis socials també han acompanyat avui la Guàrdia Urbana —que ha acordonat la plaça a les 7.30 h— per informar als sensesostre que l'Ajuntament té places lliures per allotjar-los a tots. La Guàrdia Urbana s'ha emportat les últimes tendes, les de les persones que deien que no volien marxar, i l'operatiu s'ha desenvolupat sense incidents.

Miki, portaveu dels sense sostre acampats a la plaça Catalunya

"Les tendes són les nostres pancartes i les nostres cases. Volem exercir el nostre dret a manifestació. Hi ha gent que es mor al carrer", ha dit el Miqui, portaveu dels acampats. Dimarts els van dir que era l'últim dia que tolerarien les tendes a la plaça. S'esperaven el desallotjament a la nit. El Miqui ha portat una tenda davant la premsa i ha cridat: "No me n'aniré. Estem protestant".

Sheila Bermúdez.

Sheila Bermúdez ha afegit: "Demanem millor atenció social pel que fa als serveis bàsics. Volem la remunicipalització per millorar el servei"."Ada Colau té la inversió més gran per a persones sense llar. Però li retraiem la repressió. La clau és la municipalització dels serveis socials", ha apuntat un altre acampat. Ha dit que també muntaran punt informatiu. Danciu Lagarder, portaveu també dels acampats, ha demanat "comprensió" a l'alcaldessa Ada Colau: "Vine i parla amb la gent: som activistes, no som delinqüents".

La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha visitat el desallotjament i ha dit que cal fer un "esforç important" per atendre les persones sense llar, però que la situació a la plaça era "complicada" per salubritat i convivència i s'havia de fer alguna cosa. "S'ha de donar una solució a totes les persones que estan al carrer", ha defensat, després de remarcar "l'efecte crida" que viu Barcelona i demanar la implicació també de la Generalitat.

L'Ajuntament defensa una actuació "adequada"

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que l'actuació d'avui a la plaça Catalunya ha sigut "adequada" i que es manté el dret a la protesta amb la possibilitat de tenir punts informatius a la plaça. Pisarello ha assegurat que s'ha fet per evitar problemes de salubritat i per la imminència de Sant Jordi, que portarà molta gent a la plaça. El tinent d'alcalde ha afegit que el consistori manté la seva lluita per atendre el sensellarisme i que s'han tractat els acampats cas per cas: dotze d'ells han acceptat allotjament, deu en centres de primera acollida i dos en pensions. Per a Pisarello, però, l'atenció a les persones sense llar és un problema de país i no només de ciutat, i per això ha demanat la implicació de la resta d'administracions i ha demanat que es formi govern urgentment.

L'Ajuntament calcula que la meitat de les persones que dormen al carrer fa menys de cinc mesos que són a la ciutat i que la xifra total, que s'estima en unes 1.000 persones, ha crescut unes 100 persones els últims sis mesos. Actualment hi ha unes 2.300 persones allotjades en equipaments —el 15% de les quals tenen feina— i més d'un miler dormint al carrer.

Desallotjar "només trasllada el problema"

La Fundació Arrels, que es dedica a l'atenció de persones sense llar a Barcelona, ha valorat que desallotjar les persones que dormen al carrer "només trasllada el problema". L'entitat ha alertat que altres persones que dormen al carrer han explicat els últims dies que també han hagut de canviar el lloc on dormien a petició de la Guàrdia Urbana. La setmana passada va passar al passeig Picasso i al parc de la Ciutadella de Barcelona, segons la Fundació Arrels. Ha recordat que la situació "passa cada matí, quan la policia convida les persones que dormen al carrer a aixecar-se i recollir les seves coses, i està passant a l'acampada de persones sense llar que hi ha a la plaça Catalunya, on han desallotjat les persones que hi dormien".

"El problema no desapareix. Les accions provoquen un sentiment de malestar i impotència, ja que les persones han de buscar un lloc nou on es puguin instal·lar i tornar a començar", ha destacat l'entitat, que ha demanat a l'Ajuntament que actuï des de la perspectiva de drets. Per això ha proposat que la Guàrdia Urbana estigui més sensibilitzada i coordinada amb les associacions que coneixen les persones sense llar, que la policia contacti de manera immediata amb serveis socials quan vegi algú dormint al carrer (en lloc de demanar-li que s'aixequi), que s'aposti per la mediació en casos de conflicte amb la resta de veïns, i que s'ofereixi un habitatge digne i estable per a les persones sensesostre.

Acampada independentista

L'altra acampada, la dels independentistes, que sota el nom Acampada per la República reclamava la formació d'un Govern, l'alliberament dels presos polítics i el retorn de les persones exiliades, també ha marxat de la plaça.

L'acampada independentista a la plaça Catalunya

Els independentistes han decidit mantenir la protesta a la plaça amb un punt informatiu. "Les tendes se'n van, la protesta no", ha dit Marta Claver. Feia 78 dies que estaven acampats. Al principi hi dormien unes 30 persones i últimament ja només una desena, però hi anava més més gent durant el dia. A tots ells els sembla bé mantenir la reivindicació només de dia.

stats