Societat 22/08/2014

L'Ajuntament crea tres equips extraordinaris d'inspecció de pisos turístics a la Barceloneta

Sis agents i tècnics municipals actuaran d'ofici a partir d'aquest dilluns per detectar els apartaments no regularitzats al barri

Marc Toro
3 min

BarcelonaLa regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha anunciat aquest divendres la creació de tres equips extraordinaris d'inspecció de pisos turístics al barri de la Barceloneta. En roda de premsa convocada arrel de les darreres nits de protesta dels veïns d'aquest barri contra el turisme de borratxera, la regidora ha explicat que sis persones -parelles de la Guàrdia Urbana i tècnics d'inspecció municipals- començaran a actuar d'ofici a partir d'aquest dilluns per detectar l'existència d'apartaments turístics il·legals. La tasca dels inspectors serà "proactiva", "sistemàtica i aleatòria" per reforçar les actuacions que ja es duen a terme a partir de les denúncies veïnals. "L'objectiu és detectar algun ús turístic il·legal no detectat mitjançant aquestes queixes", ha explicat la gerent del districte, Mercè Massa, que ha assegurat que els inspectors treballaran "finca per finca" i durant "el temps que sigui necessari". Al barri hi ha uns 850 edificis -entre 8.000 i 9.000 pisos-.

Aquests equips d'inspecció són tan sols una de les cinc mesures extraordinàries que l'Ajuntement ha aplicat en resposta al conflicte de la Barceloneta. Homs ha volgut recordar que ja fa uns dies que s'ha incrementat la presència del cos de Guàrdia Urbana a la Barceloneta per fer front a possibles conductes incíviques. Els agents, ha dit, actuen ara "de manera preventiva". "Ja portem unes nits en què s'actua d'aquesta manera, cosa que s'ha notat en la disminució de les trucades per conductes incíviques", ha explicat. La regidora també va anunciat aquest dimecres el reforç dels agents cívics del barri, encarregats "detectar conflictes sobre el terreny" Actualment la Barceloneta compta amb un total de 21 agents cívics que actuen tant de dia com de nit com a mediadors.

D'altra banda, es posarà en funcionament "un protocol diferenciat" en el servei de recepció de trucades ciutadanes a través del 010 o 092, especialment dedicat a l'atenció de queixes sobre les conductes incíviques al barri. Després de recordar que aquest divendres es reunirà a les 20 hores amb els veïns de la Barceloneta per abordar la problemàtica del barri -en una trobada inicialment prevista pel 2 de setembre, i que s'ha avançat arran de les protestes- la regidora de Ciutat Vella ha anunciat la creació d'una "taula de seguiment" per tal que "la relació més formalitzada amb els veïns no acabi aquí" i que les mesures que es prenguin tinguin un retorn per part dels ciutadans. De fet, Homs ha deixat clar que les mesures extraordinàries plantejades no són "tancades" i que se sotmetran a debat al barri.

113 expedients en el que portem d'any

"La nostra voluntat és estar al costat dels veïns i les veïnes de la Barceloneta, i això passa per exercir l'autoritat administraiva que ens correspon, cos que es farà d'una manera molt contundent", ha afegit Homs. En aquest sentit, ha recordar que en el que portem d'any, i davant les queixes i la necessitat de trobar un "equilibri" en la convivència entre veïns i turistes, s'han tramitat 113 expedients a pisos turístics, dels quals 33 han hagut de tancar en ser sancionats. Les multes van dels 9.000 als 90.000 euros. Davant les queixes dels veïns per la llarga durada de la tramitació dels expedients, Mercè Massa ha respòs: "La tramitació d'un expedient pot ser llarga, però finalitzen tots i amb contundència"·.

"Serem inflexibles i contundents amb a qualsevol conducta que posi en risc el bon veïnatge, atendrem totes les queixes, si hi ha més problemes posarem més recursos per solucionar-los. I si algú continua exercint un actitud que no és correcte hi haurà una resposta contundent per part de l'administració i la policia", ha conclòs Homs, per aclarir que que no es planteja abolir els pisos turístics, ja que no es pot revocar la llicència d'una oferta legal.

stats