Societat 22/06/2011

L'alcalde de Mollet, increpat i perseguit pels 'indignats' durant gairebé dos quilòmetres

Josep Monràs sortia del ple on s'ha aprovat el sou per aquesta legislatura

Acn
3 min
L'alcalde de Mollet, increpat i perseguit pels 'indignats' durant gairebé dos quilòmetres / ACN

Mollet del VallèsL'alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha estat increpat, insultat i perseguit per uns 300 indignats durant gairebé dos quilòmetres. Monràs sortia de presidir el polèmic ple on s'ha aprovat el sou per aquesta legislatura. Els indignats l'han esperat a les portes de l'Ajuntament, on li han demanat la dimissió i li han brindat insults com ara "xoriço". L'alcalde ha anat a peu des de l'Ajuntament fins el centre Cívic de Can Pantiquet, un trajecte que ha fet en uns 25 minuts envoltat dels indignats. Monras ha estat custodiat per diversos agents de la policia local de Mollet. L'alcalde ha aguantat estoicament els crits amb un posat seriós i impassible.

A les portes de la Casa de la Vila l'esperaven uns 300 indignats, que ja feia estona que feien tocar els tambors. L'han increpat, insultat i llençat bitllets falsos. La cosa, però, no ha acabat aquí. L'alcalde ha començat a caminar en direcció el centre Cívic de Can Pantiquet, que està a l'altra banda del municipi, just al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra. Els indignats, uns 300, l'han seguit amb crits, càntics, xiulets i tambors. Mentrestant, diversos agents de la policia local envoltaven el batlle per evitar mals majors.

L'alcalde, impassible i amb un posat molt seriós, respectava els semàfors i feia cas omís als crits que li demanaven la seva dimissió. Els indignats, majoritàriament gent jove, li deien "xoriço" i li demanaven que deixés l'alcaldia. "Monràs dimissió!" cridaven. El recorregut ha durat uns 25 minuts i uns dos quilòmetres. És a dir: la distància que hi ha a peu entre l'Ajuntament de Mollet i el Centre Cívic de Can Pantiquet, que és on s'ha dirigit l'alcalde malgrat allà no hi havia cap acte públic previst. Monràs ha entrat al Centre i els indignats han aplaudit la seva acció: "no som violents, aquest senyor ha fet el seu recorregut sense cap agressió!" ha cridat algú.

La polèmica ha sorgit aquest matí arran d'una informació publicada pel diari El País en què s'afirmava que s'apujaria el sou un 32%. Aquest matí Monràs s'ha justificat. Ha explicat que els salaris de tot l'equip de govern quedaran congelats i que "no hi haurà cap tipus d'increment durant el 2011". L'Ajuntament de Mollet ha aprovat aquesta congelació salarial en el ple extraordinari d'aquesta tarda al municipi vallesà. D'aquesta manera, l'alcalde cobrarà 65.000 euros bruts anuals. L'alcalde ha puntualitzat que Mollet ha aplicat sempre el salari mínim que marquen les associacions municipalistes. Segons han explicat des del departament de premsa de l'Ajuntament de Mollet, el ple d'aquesta tarda tenia previst aprovar que l'alcalde passi a cobrar el que li hauria pertocat l'any 2007, és a dir uns 68.000 euros bruts anuals. Aquell any, Monràs no cobrava com a alcalde, sinó com a diputat de l'àrea d'esports de la Diputació de Barcelona. La seva remuneració aleshores era d'uns 98.000 euros anuals bruts.

La Diputació de Barcelona ha passat a estar controlada per CiU després de les eleccions municipals del mes de maig. Això vol dir que Monràs perdrà el seu càrrec com a diputat i que, per tant, haurà de cobrar com a alcalde. Segons el document que actualitza les retribucions dels governs municipals, Monràs hauria de percebre a partir d'ara uns 78.000 euros anuals bruts.

L'alcalde, però, vol renunciar a aquest sou i quedar-se amb el que li hauria pertocat el 2007. Monràs ha assegurat que l'Ajuntament de Mollet sempre s'ha quedat amb el salari mínim que fixen les associacions municipalistes. En aquest sentit, ha lamentat la "demagògia" que es fa entorn els salaris dels governants públics.

stats