Societat 22/05/2014

L'alcalde de Sestao, sobre els gitanos i els immigrants: "La merda no la vol ningú"

Cinc famílies denuncien Josu Bergara, del PNB, per negar-se a empadronar immigrants. Dues gravacions recullen paraules de menyspreu del denunciat en conversa amb agents immobiliaris

Efe
2 min

BilbaoL'alcalde de Sestao (Biscaia), Josu Bergara (PNB), ha estat denunciat aquest dijous per cinc famílies i dues persones més per un presumpte delicte de prevaricació per omissió, amb agreujant de racisme, per haver-se negat a empadronar-los al municipi perquè són immigrants.

La representant de SOS Racisme Nekane García ha explicat que el problema per la negativa a empadronar immigrants a Sestao va començar el 2012 i que primer van intentar solucionar-ho directament amb Bergara.

Davant la negativa de l'alcalde, els denunciants van demanar la intervenció de l'Ararteko (Defensor del Poble basc), que va instar el regidor a empadronar els immigrants però que no va tenir gens d'èxit. També van recórrer a la via administrativa i a l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entitat responsable del padró, per intentar solucionar el problema.

En la denúncia presentada avui al jutjat de Barakaldo, s'aporten com a proves les gravacions de dues reunions de l'alcalde amb immobiliàries per, segons SOS Racisme, utilitzar una base de dades amb antecedents policials per fer una "selecció" i evitar que immigrants "conflictius" lloguessin habitatges a Sestao.

En aquestes gravacions facilitades per l'ONG, que dóna suport als denunciants i que assegura que qui parla és Bergara, l'alcalde reconeix que "incompleix" la llei "cada dia, a totes hores". "Jo no prohibiré que vingui gent estrangera perquè és impossible, però almenys (...) que la gent que no vol ningú no vingui a Sestao", afegeix.

"I hem de controlar entre tots, en la mesura de les [nostres] possibilitats, que no se'ns ompli... que això no sigui San Francisco, perquè això és efecte crida: ve un i vénen tots", continua la persona que se sent a la cinta.

En un altre extracte de l'àudio se sent: "De gitanos bons n'hi ha molt pocs". Més endavant, diu: "... la merda ja no ve a Sestao. Si no, la faig fora jo. La faig fora i m'hi entesto, ja me n'encarrego que marxin, a força d'hòsties, esclar, (...) perquè la merda no la vol ningú" i "en cap municipi volen els gitanos".

Els enregistraments han estat facilitats als mitjans de comunicació per SOS Racisme, i s'hi sent la veu d'un home que suposadament és l'alcalde de Sestao, en conversa amb una dona.

stats