Societat 13/09/2012

L'Audiència obre la porta a jutjar García Albiol per les injúries als gitanos romanesos

El tribunal revoca la decisió de la jutge d'instrucció i ordena reobrir el cas. SOS Racisme i la fiscalia poden presentar acusació i portar a judici l'alcalde de Badalona

Sílvia Barroso
2 min
L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, compareix per valorar l'arxivament de la causa per xenofòbia / ACN

BarcelonaL'alcalde de Badalona, el popular Xavier García Albiol, es trobarà probablement assegut al banc dels acusats després de la decisió que acaba de prendre la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona.

El tribunal, format per tres magistrats, ha revocat la decisió del jutjat d'instrucció número 2 de Badalona d'arxivar la querella de SOS Racisme contra Albiol per injúries col·lectives i incitació a l'odi per les declaracions que associaven els gitanos romanesos a la delinqüència. Per l'Audiència, és massa aviat per decidir que l'alcalde de Badalona és innocent quan ell mateix ha reconegut haver pronunciat les paraules que han motivat la querella.

Els magistrats consideren que les paraules d'Albiol són "almenys" un "excés amb aparença típica [de fet, tipificat al Codi Penal]". I recullen que "en analitzar les causes de la inseguretat que predicava de la localitat la corporació local que aspirava a presidir, [García Albiol] identificava com a origen principal d'aquesta inseguretat un grup ètnic concret –gitanos– i d'un origen nacional determinat –Romania–, als membres del qual va al·ludir, en diverses entrevistes radiofòniques i missatges difosos per televisió, com a responsables de la majoria de robatoris produïts en determinats barris de la població. [...] I va arribar a afirmar que la majoria de les persones del col·lectiu de romanesos gitanos [...] havien anat a Badalona a delinquir".

La llibertat d'expressió no ho permet tot

"[...] A més de representar un atac a la dignitat [...] [aquestes declaracions] contenen un missatge clarament incitador a la discriminació i a l'odi dels membres d'aquest col·lectiu", afegeix el tribunal. I, contràriament al que argumentava la jutge d'instrucció, els magistrats de l'Audiència consideren que "el dret a la llibertat d'expressió no pot servir de coartada per justificar qualsevol missatge". I fins i tot utilitza fragments de la mateixa sentència del Tribunal Suprem esgrimida per la jutge per contradir-la i desmentir els seus arguments.

Amb aquests arguments, el tribunal revoca la decisió d'arxivar la querella i ordena que s'obri el procediment abreujat –la fase del procés per portar l'imputat a judici– i que es demani a les parts que decideixin si volen acusar formalment Albiol. Tot fa preveure que tant SOS Racisme com la fiscalia, que han presentat el recurs al qual respon ara l'Audiència, presentaran aquesta acusació, basada en l'article 510 del Codi Penal.

stats