SOCIETAT
Societat 14/04/2014

L'Audiència obliga a reobrir la investigació per una lesió de pilota de goma a Nicola Tanno

Creu que hi ha indicis per imputar per lesions imprudents un sergent, un caporal i un escopeter

Efe
3 min
Espadaler rectifica i aposta ara per eliminar les pilotes de goma

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir per segona vegada la investigació per les lesions oculars que va patir el 2010 el jove Nicola Tanno en rebre l'impacte d'una pilota de goma, ja que creu que hi ha indicis per imputar per lesions imprudents un sergent, un caporal i un escopeter.

En una interlocutòria, l'Audiència de Barcelona revoca la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 27 de Barcelona, que el juliol passat va acordar arxivar per segona vegada la investigació en no poder identificar l'escopeter dels Mossos d'Esquadra que va disparar durant els disturbis per la celebració de la victòria d'Espanya en el Mundial del 2010.

El jutge d'instrucció va donar per fet que les lesions sofertes per Nicola Tanno van ser provocades per l'impacte d'una pilota de goma, si bé va arxivar la causa, en la qual estaven imputats un sergent i un caporal que van ordenar que es disparessin pilotes de goma, per falta d'autor conegut.

L'Audiència de Barcelona ordena ara reobrir de nou la investigació, en entendre que existeixen "indicis racionals de criminalitat" per mantenir com a imputats el sergent i el caporal que van donar l'ordre de disparar i perquè s'imputi un escopeter que davant el jutge va admetre que havia efectuat tres trets a la zona pròxima a la plaça d'Espanya on van ocórrer els fets.

Segons l'Audiència, en vista de la denúncia presentada pel jove i de les diligències practicades en fase d'instrucció, es pot concloure que resulta "degudament justificada" la perpetració del delicte que va originar la investigació, que inicialment podria tractar-se d'un delicte de lesions imprudents.

Després d'un canvi de jutge en fase d'instrucció al jutjat número 27, el jutge Francisco Javier Paulí va arxivar de nou el juliol de l'any passat la instrucció perquè no va poder determinar qui va disparar la pilota que va lesionar Tanno –portaveu de la plataforma Stop Bales de Goma–, i perquè tampoc va poder descobrir si el tret, que estava autoritzat, es va efectuar segons els protocols policials.

Per contra, l'Audiència veu que existeixen "motius suficients" per seguir la causa i mantenir com a imputats el sergent i el caporal de la Dragó 213, ja que eren els superiors en l'operatiu a la zona i que van donar l'ordre de disparar.

A més, l'Audiència també considera que hi ha motius per imputar un escopeter dels antiavalots que en seu judicial va admetre que havia disparat tres pilotes de goma a la Gran Via, prop de la plaça Espanya, a la zona on Tanno va perdre l'ull.

El jutge d'instrucció havia rebutjat la petició de l'advocat de Tanno per imputar aquest escopeter.

Nicola Tanno, un jove d'origen italià que era a Espanya estudiant gestió per a la immigració, va quedar ferit quan el va tocar una pilota de goma disparada per un escopeter dels Mossos situat al triangle de vianants de la Gran Via i la carretera de la Bordeta, molt prop de la plaça d'Espanya de Barcelona, on hi havia disturbis després de la victòria de 'la roja'.

El jutge d'instrucció ja va imputar a instàncies de l'Audiència els caps dels antiavalots que van actuar a la zona, encara que va acabar arxivant l'acusació en contra seu en entendre que els dos comandaments no van tenir intervenció directa en els fets, ja que no es van quedar al triangle de vianants ni van disparar salves o pilotes.

El jutge també va al·legar que el tret que va impactar en Tanno podria no haver respost a una ordre concreta del superior, podria haver-ho realitzat algun altre mosso no identificat o tractar-se d'una acció fortuïta, si la pilota va sortir rebotada.

L'Audiència s'ha desmarcat d'aquests arguments i ha estimat el recurs presentat pel jove perquè es reobri la causa, en contra de l'opinió de la fiscalia i de l'advocat de la Generalitat.

A més, l'Audiència també ha ordenat que es practiquin les diligències judicials proposades pel jove, com per exemple que s'aporti al jutjat la gravació dels desplaçaments de les unitats i autoritzacions tret, ja que considera que és una petició "plenament pertinent, necessària i útil" per determinar amb rigor l'itinerari de les unitats i quantes autoritzacions es van donar per disparar i en quines zones.

L'Audiència també demana al jutge que, a instàncies del denunciant, citi els conductors de dos vehicles de les furgonetes Dragó 201 i 202 i que encarregui una pericial per fixar la distància entre el lloc dels fets i la ubicació dels Mossos a la intersecció entre la Bordeta i la Gran Via.

stats