17/02/2016

“L’escola va ocultar els abusos a les autoritats i a les famílies”

3 min
Encara no s’ha pogut aclarir si l’escola Maristes Sants-Les Corts, quan va denunciar els abusos sexuals de Benítez el 2011, va explicar que el professor havia confessat.

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, va afirmar ahir que el Col·legi Maristes Sants-Les Corts, tot i que havia denunciat el 2011 a la Fiscalia els abusos sexuals a un alumne, els va amagar al Govern i a les famílies. Ribó va emetre ahir una dura resolució sobre l’escàndol de pederàstia dels Maristes en què també va criticar com havien actuat el departament d’Ensenyament, la direcció general d’Atenció a la Infància (DGAIA), els Mossos i la Fiscalia. El cas ja acumula una quinzena de denúncies contra Benítez, i també ha fet que se’n presentessin contra quatre professors més i un monitor de la mateixa escola.

Tot i la denúncia a la Fiscalia, l’escola “no va respondre com ho hauria d’haver fet”, va explicar el síndic en una roda de premsa per fer pública la resolució. “No va comunicar el que havia succeït ni al departament d’Ensenyament ni a l’òrgan que té l’encàrrec de protegir els menors, la DGAIA”, va criticar Ribó. I va continuar: “L’escola va ocultar, primer a les autoritats responsabilitzades sobre el tema, i en segon lloc, a la comunitat educativa, el problema amb què s’havia trobat; ho va ocultar a les famílies”.

Un aspecte que no s’ha pogut aclarir és si els Maristes van informar la Fiscalia, quan van fer la denúncia el 2011, que Benítez havia confessat els abusos a la direcció del centre. Aquest diari ho ha preguntat tres vegades a l’escola i no n’ha obtingut cap resposta. Ahir Ribó va explicar que “no li consta” que l’escola comuniqués la confessió. La resolució del síndic indica que, quan els Mossos van demanar al director informació sobre els fets, “aquest es va negar a donar cap dada”. L’escola ja ho va desmentir divendres en un comunicat, en què negava les “acusacions infundades d’encobriment i obstrucció a la justícia”.

Dret a estar informats

La resolució del Síndic de Greuges afegeix que l’escola “no va dur a terme cap actuació per conèixer si hi havia altres alumnes afectats”, tot i que Benítez feia més de trenta anys que treballava allà. Com que tampoc no ho va comunicar a Ensenyament i a la DGAIA, “va impedir” que ho investiguessin. Això, diu, “va vulnerar el dret dels infants a ser escoltats i rebre assistència”. “La comunitat escolar, i molt especialment les famílies, tenien dret a haver estat informats”, insisteix el document, que qualifica d’“inadmissible” que els Maristes no informessin el departament d’Ensenyament, i diu clarament que van incomplir el protocol d’abusos a menors.

Això pot significar un punt d’inflexió per als Maristes. Ahir mateix el comissionat d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, va comunicar que demanaria que es retirés el finançament públic a l’escola si es demostra que va incomplir el protocol. El parer del Síndic de Greuges és especialment important si es té en compte que és l’entitat que va impulsar el 2006 el protocol marc per als abusos sexuals i maltractaments a menors, que van signar el Govern, l’Estat i la Fiscalia. Segons el síndic, el protocol no va fallar, sinó que, directament, “no es va aplicar”. El que va fallar “estrepitosament” és l’aplicació del protocol i la coordinació entre les institucions competents i l’escola, va dir ahir Ribó, que va admetre, però, que el Síndic no té “capacitat punitiva”.

Errors al Govern

El síndic també va carregar contra l’actuació del Govern, sobretot pel que fa a les conselleries d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Família. Ensenyament “no va fer prou difusió i formació sobre el protocol”, va dir, i va afegir que tampoc va fer prou obligatori complir-lo. El departament d’Afers Socials no va ser “un instrument proactiu” per fer complir el protocol, “no va contribuir a la solució del tema”. Pel que fa a la Fiscalia, que va arxivar el cas perquè la víctima que va denunciar els abusos el 2011 ja era major d’edat i no va ratificar la denúncia de l’escola, el Síndic va criticar que no hagués comunicat el cas al Govern, “tal com diu el protocol”. Ribó tampoc no entén que els Mossos “no informessin la DGAIA i els altres departaments del mateix Govern dels fets que coneixien”.

Ribó va explicar tot això després d’haver-se reunit amb representants del Govern, com la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el director general de la Policia, Albert Batlle; de la Fiscalia, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i del govern espanyol. Ahir també va explicar que dilluns ho havia comunicat també al president, Carles Puigdemont, en una reunió que ja tenien prevista. Ha tornat a convocar totes les parts el 17 de març.

stats