Societat 14/07/2019

Els lladres d'autopista diversifiquen el negoci i es desplacen al Prat

Cada vegada es posen més ordres d'allunyament, però els delinqüents tornen quan vencen

Laia Seró
2 min

BarcelonaEls abordaven quan el cotxe de lloguer, que acabaven d'encaixar a la plaça de la companyia corresponent, encara era calent: "Disculpi, per anar a la terminal 2?", els deia algú mentre descarregaven el maleter. I es giraven. Els turistes no sabien que l'home estava conxorxat amb un company que s'esperava uns metres més enllà, però la trobada s'acabava ràpid: els lladres que porten anys robant a estrangers en tenen prou amb uns segons de vacil·lació per fer la feina. Quan l'home els somreia per agrair-los les indicacions, les maletes ja havien desaparegut. I quan els viatgers se n'adonaven, un cotxe ja s'enduia els delinqüents plantes avall.

Així actuava el primer grup criminal que els Mossos d'Esquadra han detingut perquè havia diversificat el camp d'acció: no només robava a turistes a l'aeroport, sinó que per despistar la policia també els abordava en benzineres i autopistes, sobretot a l'AP-7. Per ara s'han detingut quatre dels integrants (el nucli dur i un satèl·lit) i queden dos col·laboradors més per arrestar. Els Mossos d'Esquadra treballen perquè el jutge interposi ordres d'allunyament als lladres perquè no puguin acostar-se, sota pena de presó, a les infraestructures que preferien per delinquir. La tàctica policial de les ordres d'allunyament cada vegada s'utilitza més per incrementar la pena per furt i dificultar la reincidència. Ara mateix, de fet, hi ha 16 persones que no poden entrar a l'aeroport per ordre judicial i una quinzena més que no poden agafar l'autopista. Una d'elles és un dels fugats. Trencar-la suposa, directament, sis mesos més de presó.

Els lladres d'autopista diversifiquen el negoci i es desplacen al Prat

Ara bé, des de la divisió de transport dels Mossos també reconeixen que les ordres d'allunyament no són infal·libles. El cap de la divisió de transport, l'intendent Bayarri, va explicar que quan reben una ordre "molts d’aquests lladres reincidents marxen a un altre país o canvien d'autopista" i després tornen a delinquir. Sovint també es troben que si no són espanyols alguns tornen al seu país d'origen fins que han passat els sis mesos. Els últims detinguts, concretament, eren de Sèrbia i Kosovo. "Nosaltres espremem el Codi Penal, però ells també saben com fer-ho", va lamentar el policia.

En cotxe llogat

A l'aeroport o a l'autopista, el 'modus operandi' del grup criminal era sempre similar: un dels homes s'esperava al cotxe de lloguer, un altre entretenia la víctima amb qualsevol excusa i un tercer aprofitava la distracció per endur-se el botí robat als turistes, que sovint eren maletes, bosses de mà, mòbils... "El turista acostuma a portar diners en efectiu a sobre, no té pressa i el fet que visqui fora dificulta el reconeixement", va explicar Bayarri. Els Mossos han comptabilitzat, fins ara, 10.000 euros de beneficis. Els homes, ha explicat la policia, tenien experiència en aquest tipus de furts sense violència. Els tres lladres principals els tenien fitxats de fa anys.

stats