Societat 09/07/2016

Tanquen la llibreria Europa i busquen el seu amo

Els detinguts formen part de la cúpula del local

Acn
2 min
Part dels 15.000 llibres que han comissat i que es trobaven a la llibreria Europa de Barcelona

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han tancat i precintat la Llibreria Europa, situada al barri de Gràcia, i han detingut quatre persones, entre les quals hi ha el president de l'associació cultural Ojeda, per promoure la venda, distribució i difusió d'idees que fomenten l'odi i la discriminació. A més, estan buscant el seu propietari, Pedro Varela, per detenir-lo.

La investigació policial, coordinada per la Fiscalia contra els Delictes d'Odi i Discriminació, va arrencar ahir i es va focalitzar en aquesta llibreria barcelonina, seu de l'entitat, i un domicili del Vallès Oriental, casa del propietari de la llibreria.

Durant l'operatiu, els agents també han comissat equips informàtics i més de 15.000 llibres, a part de publicacions i revistes amb contingut antisemita i que enalteixen i justifiquen el genocidi comès pel règim d'Adolf Hitler. L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.

En una nota, els Mossos d'Esquadra han donat més detalls de l'operació que van dur a terme aquest divendres. En concret, han detallat que es va muntar un dispositiu en el marc d'una investigació sobre un entramat comercial creat a partir d'una associació que disposava d'editorial i llibreria i des d'on els membres de la cúpula directiva –tots ells han quedat detinguts– ocupaven rols ben definits amb l'objectiu de produir, elaborar, distribuir i vendre material que promou l'odi i la discriminació.

Els quatre detinguts són majors d'edat, dos dels quals amb nacionalitat espanyola i dos més romanesa, i estan imputats pel delicte d'associació il·lícita contra els drets fonamentals i llibertats públiques amb la finalitat de fomentar, promoure i incitar directament o indirectament a l'odi, hostilitat, discriminació o violència contra persones, grups o associacions per raó de la seva ideologia, religió o creences.

Entre els detinguts hi ha el president de l'associació que participava activament en la distribució de llibres a través de l'editorial que gestionaven. Segons sostenen els agents, l'entitat difonia i venia el seu material a través de la llibreria i de la pàgina web de l'associació Ojeda.

Els Mossos assenyalen que els detinguts, membres de la cúpula directiva de l'associació, utilitzaven aquesta estructura comercial per a l'edició i distribució de llibres amb contingut clarament delictiu i difusió d'idees, amb la qual cosa incorrien, presumptament, en delictes previstos al Codi Penal contra els drets fonamentals i llibertats públiques. A més, feien conferències que difonien el discurs de l'odi en la seu social de l'associació, que és la llibreria situada al barri de Gràcia.

A més, dins de l'establiment, els agents van localitzar més de 15.000 llibres, publicacions i revistes, alguns dels quals tenien un clar contingut antisemita o enalteixen o justifiquen el genocidi comès pel règim d'Adolf Hitler. També hi ha documents que neguen l'existència de l'Holocaust jueu i fomenten la discriminació, l'odi i la violència contra altres ètnies, races, grups o associacions amb comentaris xenòfobs i racistes. Els policies també han comissat equips informàtics.

stats