Seguretat alimentària

Glaces des Alpes també va haver de retirar gelats contaminats

S'afegeix a la llista de grans marques que a l'estiu van haver de llençar productes que contenien massa òxid d'etilè, un compost cancerigen

2 min
La innovació arriba als món dels gelats

FigueresLa marca francesa de gelats Glaces des Alpes s'afegeix a la llista de grans empreses que l'estiu passat es van veure obligades a retirar productes del mercat perquè contenien massa òxid d'etilè, un compost químic cancerigen que es troba en espesseïdors com la farina de garrofa. Des del juny, França va publicant en una web i a les xarxes socials una llista de tots els productes i lots contaminats, però Espanya es nega a donar noms de marques concretes. No va ser fins ben entrat l'estiu que va transcendir que Nestlé, entre altres grans marques que ja se sabia que havien venut productes contaminats al país gal, també n'havia distribuït a Catalunya. I avui l'ARA ha pogut saber que Glaces des Alpes també va haver de retirar gelats del mercat català.

Encara aquesta setmana, hi ha hagut una empresa distribuïdora que ha demanat a una companyia de càtering que llencés alguns gelats de Glaces des Alpes que els havia subministrat perquè contenien massa òxid d'etilè. Segons Glaces des Alpes, però, això es podria deure al fet que el distribuïdor hagués extraviat alguns dels productes que ja hauria hagut de retirar a l'estiu, els hagués acabat repartint i, en revisar-ho, se n'hagués adonat i hagués avisat el client. En aquest sentit, la mateixa empresa assegura que, tan bon punt van saber que tenien productes amb més òxid d'etilè del permès a la Unió Europea, van retirar-los i van notificar-ho a tots els seus distribuïdors i als ministeris de Sanitat francès i espanyol. París ho va fer públic i Madrid no. "Ens sorprèn com Espanya ha gestionat tota aquesta problemàtica. Nosaltres hem sigut transparents en tot moment i creiem que no ser-ho perjudica totes les empreses del sector, també les que hem intentat fer les coses bé des de bon principi", diuen fonts de la companyia francesa.

Més enllà de Glace des Alpes, segons remarca Lluís Riera, director de la consultora en seguretat alimentària Saia, és molt probable que la gran majoria d'empreses de gelats se'n vegin afectades, ja que gairebé totes, per petites que siguin, fan servir els mateixos productes químics i els compren allà mateix. A més, afirma que marques com Carrefour, Aldi, Lidl, Leclerc, Pole Sud i Glaces de Lyon, que ja surten a la llista francesa d'empreses amb productes contaminats, segurament també han hagut de retirar productes dels prestatges dels supermercats catalans. En tot cas, Riera recorda que els gelats contenen quantitats tan petites d'òxid d'etilè que el més segur és que no siguin perjudicials per a la salut i que, simplement, es retiren per precaució.

stats