Algunes marques comencen a informar sobre els gelats contaminats venuts a Catalunya

Mars publica la llista de productes que contenen un compost cancerigen i Nestlé habilita un cercador per als consumidors

2 min
Imatge d'arxiu d'un supermercat

ParísLes marques Mars i Nestlé han admès que han venut a Catalunya gelats que contenen òxid d'etilè —un compost cancerigen— després que la Comissió Europea i diferents agències alimentàries estatals d'Europa n'hagin acordat la retirada definitiva dels punts de venda. La companyia Mars ha fet pública la llista de productes i lots contaminats que ha venut, com alguns gelats de Twix, Snickers o M&M. En canvi, Froneri, que és el fabricant i distribuïdor de gelats de Nestlé a l'Estat, només ha posat a disposició dels consumidors un cercador per comprovar si el producte en concret que han comprat o menjat es veu afectat. Així, Nestlé, que al juny ja va haver de retirar els cons Extreme de nata i maduixa, i els de vainilla i caramel per la mateixa raó, evita que surtin a la llum els seus productes contaminats. També, aquesta setmana, segons algunes fonts han fet saber a l'ARA, diferents supermercats asseguren que han rebut una llista de fins a 33 tipus de productes de Froneri que s'han de treure de les prestatgeries.

"Quan una marca ho fa públic, obre la porta que totes acabin fent el mateix", assegura Juan Ramón Hidalgo, director del Fòrum de Normes Alimentàries d'EPSI-FUAB. En tot cas, malgrat que l'alerta sanitària afectaria diferents marques, també moltes marques blanques de la distribució, Nestlé i Mars són les úniques que ho han admès públicament, fet que molesta algunes de les empreses productores i distribuïdores de gelats contactades per l'ARA que no es veuen afectades per aquest problema. "En aquests casos, cal ser transparents al màxim, ja que si no és així es pot despertar desconfiança cap a tot el sector, i això pot ser negatiu per a les marques que no hi tenen res a veure", apunta Hidalgo. A França, per exemple, el govern ha difós tots els productes que es veuen afectats.

D'altra banda, diferents supermercats estudien fer un comunicat de premsa la setmana que ve per donar a conèixer tots els productes contaminats. De fet, segons Hidalgo, la llei obliga les empreses a intentar contactar amb els consumidors potencialment afectats per totes les vies possibles per avisar-los i retornar-los els diners.

Una alerta sanitària que ve de lluny

La Unió Europea va prohibir l'ús de l'òxid d'etilè el 2011, ja que, a llarg termini, a part de ser cancerigen, també pot provocar mutacions genètiques i ser tòxic per a la reproducció. Tot i això, molts països europeus compren el sèsam o la farina de garrofa, que es fa servir com a estabilitzant de gelats, a l'Índia o a Turquia, on sí que està permès. Des que el novembre del 2020 es va registrar a Europa la primera alerta sanitària per contaminació d'òxid d'etilè ja s'han retirat centenars de productes, com pans, salses i plats precuinats, entre molts altres.

stats