Lloguen una casa per Airbnb… i els assalten els Mossos per buscar un neonazi

'Le Figaro' publica el relat de la parella francesa que havia llogat la casa del propietari de la Llibreria Europa, Pedro Varela

La casa semblava ideal per a uns dies de vacances tranquils; en un poble de menys de mil habitants al Baix Montseny i no gaire lluny de Barcelona. Però quan Anne-Sophie Guillonnet i el seu company –tots dos francesos– van llogar per Airbnb la casa d'un tal Rex a Vilalba Sasserra, no s'esperaven que darrere del pseudònim hi hauria Pedro Varela, propietari de la Llibreria Europa i de l'editorial neonazi Ojeda, actualment tancades i precintades. Ho van saber tard, quan agents dels Mossos d'Esquadra  van irrompre al xalet armats fins a les dents.

Guillonnet ha explicat la història a 'Le Figaro'. "Quan l'amo ens va atendre semblava simpàtic, però clarament tenia pressa per marxar", diu Guillonnet. El 8 de juliol, a dos quarts de vuit del matí, quan esmorzaven a la terrassa, el seu company va sentir un soroll. Va mirar enlaire i es va trobar amb un home encaputxat apuntant-lo amb un rifle d'assalt. "El meu marit, que no parla espanyol, em va venir a buscar a l'habitació", diu Guillonnet. En total, una desena de policies armats van entrar al domicili, però aviat es van adonar que tan sols eren turistes i no tenien res a veure amb el cas. Els policies van buscar a fons, en un cobert del jardí, i darrere d'un munt d'eines i una porta tancada en clau, van trobar 5.000 llibres, incloent-hi títols que, segons la interlocutòria judicial, tenien continguts de "caràcter antisemita, racista i negacionista de l'Holocaust" on es parla de com evitar "la barreja racial" entre "blancs i negroides" i es qualifica els jueus de "raça" de "criminals, assassins i diables amb forma humana".

Varela havia dividit la casa i la tenia llogada a quatre parelles, segons Europa Press, mentre era a la muntanya amb la seva filla. L'article de 'Le Figaro' destaca que l'amo de la llibreria feia servir el nom del seu gos, Rex, com a pseudònim a Airbnb, i que el Partit Rexista és el nom del partit nacionalsocialista fundat a Bèlgica per Léon Degrelle a principis del segle XX, que va acabar emigrant a l'Espanya de Franco, on va fundar el Círculo Español de Amigos de Europa (Cedade). Varela va ser un dels dirigents del Cedade i va ser quan ho era que va gestar la Llibreria Europa i l'editorial per la qual ha estat condemnat dues vegades.

Actualment Pedro Varela està en llibertat sota una fiança de 30.000 euros que li ha pagat un seguidor i està investigat pels delictes de promoció de l'odi, negació del genocidi i associació il·lícita. La llibreria i l'editorial estan precintades i clausurades. Amb tot, en diverses entrevistes que ha concedit en canals de YouTube i programes de ràdio per internet d'extrema dreta, Varela diu que tornarà a obrir la Llibreria Europa. "No em podria mirar al mirall si ara me n'anés corrents", assegura. Afirma que si no ho pot fer on era fins ara –al carrer Sèneca de Gràcia, on hi havia la seu del Cedade–, ho farà en un altre lloc de Barcelona, i que si pot en tornarà a dir el mateix nom. "Si ara permetem que aquests comissaris soviètics dobleguin la jurisprudència espanyola i tanquin la Llibreria Europa, després vindreu vosaltres", deixa anar Varela.

A més, Varela es mostra predisposat a acceptar liderar un hipotètic futur partit unitari "identitari" –d'extrema dreta– espanyol que per ara és molt lluny d'existir. Ho faria, diu, però primer calen diners, gent formada. "El sistema m'ha convertit en un personatge mediàtic i estaria sempre disposat a col·laborar amb qualsevol sector que m'ho demanés", assegura Varela, tot i que alhora admet que aquest sector no ha sabut "adaptar-se a la modernitat" com ho ha fet el Front Nacional o altres partits europeus. "Ara no pots anar amb corretges i botes altes perquè això era normal als anys 30", assegura.