Tailàndia

La lluita contra rellotge per repatriar Álex García de Tailàndia

L'avió militar ja vola des de Madrid en direcció a Tailàndia per anar-lo a buscar

ARA
2 min
Álex García i la seva dona a Tailàndia

BarcelonaJa fa dos mesos que el donostiarra Álex García Galas (36 anys) va ingressar a un hospital de Bangkok a causa d'una pancreatitis necrotitzant, una malaltia que causa la mort d'una part del pàncrees per culpa d'una inflamació o lesió. La seva situació és cada cop més crítica i, per aquest motiu, el ministeri de Defensa ha autoritzat que un avió militar vagi a buscar-lo per traslladar-lo al centre sanitari de Cruces a Barakaldo (Biscaia). De fet, el vol s'ha enlairat aquesta tarda de divendres des de Torrejón de Ardoz (Madrid). Aquesta no serà la primera vegada que intenta arribar a Espanya: en un primer moment, García i la seva parella van intentar tornar-hi amb un vol convencional, però el pilot de l'avió no els va deixar pujar a causa del seu greu estat de salut. Més tard, el 12 d'abril passat, la família va contractar una ambulància aèria per retornar-lo. El malalt, però, no va arribar a embarcar, ja que estava en estat crític.

Ara, tot i que l'últim informe del seu metge assegura que encara és possible una repatriació, la seva evolució preocupa: la pancreatitis necrotitzant ha augmentat del 30% al 50% i els antibiòtics cada cop li fan menys efecte. Per aquest motiu, el ministeri de Defensa, a banda d'enviar l'avió, també ha decidit reforçar l'equip de l'expedició. En total, onze sanitaris viatjaran fins a Bangkok per intentar retornar el donostiarra sa i estalvi. L'avió ha sortit a les 17.00 h de Madrid direcció Tailàndia, i l'equip d'especialistes està format per anestesistes, intensivistes, infermers de cures intensives i tècnics sanitaris d'evacuació aèria.

El dispositiu, però, no acaba aquí. Una ambulància de suport vital avançat amb un equip mèdic especialitzat esperarà García a peu de pista a la seva arribada. Allà es farà una primera exploració in situ i serà traslladat fins a l'hospital, molt proper a l'aeroport de Loiu, on aterrarà l'avió militar.

Ja feia setmanes que els familiars del malalt demanaven que el govern autoritzés la repatriació de García. De fet, a inicis de setmana, la seva cosina Janire Galas demanava públicament la intervenció de la unitat militar. La petició va arribar just després d'un informe del metge tailandès que assegurava que l'estat del donostiarra era "crític" però que encara seria possible moure'l en un avió medicalitzat. Ara bé: "havia de volar immediatament", ja que hi ha el greu perill que pateixi una hemorràgia interna.

stats