METEOROLOGIA
Societat 19/03/2011

La lluna plena més grossa i brillant dels últims 18 anys

Aquest dissabte es produirà un fenòmen molt poc freqüent i no hi haurà núvols que impedeixin observar-lo a ull nu

Marc Candela
1 min
La lluna / EFE

BarcelonaAquesta propera nit podrem gaudir d'una lluna especialment grossa i brillant. La lluna plena d'aquest 19 de març coincidirà amb el fet que el satèl·lit es trobarà en el punt més proper a la Terra en la seva òrbita al voltant del nostre planeta. Això es traduirà en una lluna plena un 14% més gran i un 30% més brillant que les que es produeixen quan la distància entre la Terra i el satèl·lit és màxima.

Aquest fet succeeix, aproximadament, cada 18 anys. El fenomen serà evident i no farà falta anar a dormir tard per poder-lo observar: la lluna sortirà a quarts de vuit del vespre per l'est i no es pondrà fins pocs minuts abans de les set del matí.

Per altra banda, i tot i que astronòmicament la primavera no l'encetarem fins poc després de la mitjanit de diumenge a dilluns, aquest cap de setmana ja intuirem la nova estació: poc fred a primera hora i la majoria de màximes entre els 18 i 22 graus. Tot plegat amb molt més sol que no pas núvols i amb vent que, de mica en mica, anirà perdent força: avui ja afluixarà clarament a les terres de l'Ebre i demà al migdia desapareixerà definitivament de l'Empordà.

De totes maneres, és d'hora per fer el canvi de roba. Els mapes a mig termini confirmen que la setmana vinent tornarà el fred i, tot i que no caldrà recuperar guants i bufanda, els migdies de dimarts i dimecres difícilment superarem els 15 o 16 graus.

stats