Societat 05/07/2014

La Generalitat defensa l'oficina de desapareguts: un centenar de famílies ateses en tres mesos

El servei facilita assessoria en temes jurídics, atenció psicològica i informació sobre el transcurs de les investigacions policials

Europa Press
2 min

BarcelonaL'oficina d'atenció a les famílies de desapareguts de la Generalitat ha atès un centenar de casos en els tres mesos que fa que funciona, sobretot facilitant assessoria en temes jurídics, atenció psicològica i informació sobre el transcurs de les investigacions policials. En una entrevista d'Europa Press, la directora general d'Administració de Seguretat de la conselleria d'Interior, Maite Casado, ha explicat que 32 famílies han contactat amb el servei a través del seu telèfon d'atenció, 59 més han estat contactades per l'oficina i 8 han rebut una atenció personalitzada des del centre.

Per Casado, l'acollida de l'oficina per part de les famílies ha estat "boníssima, les famílies l'agraeixen moltíssim perquè per primera vegada tenen informació actualitzada de com està la recerca del seu familiar, senten que tenen suport i si tenen un dubte jurídic tenen un telèfon on poden acudir". Quan desapareix un familiar i no se'l troba en les primeres setmanes o mesos, les famílies comencen a tenir, a més de l'angoixa per la recerca i la necessitat d'informació, uns altres dubtes en qüestions jurídiques que l'oficina ajudarà a resoldre: què s'ha de fer amb el sou que cobrava la persona, les prestacions socials, els seus comptes bancaris, els seus impostos i les seves obligacions econòmiques, entre molts altres temes.

Segons la directora, actualment hi ha 210 casos oberts de desaparicions sense resoldre acumulats en els últims anys, i en aquests tres mesos que l'oficina ha estat oberta, s'han denunciat 922 desaparicions davant els Mossos d'Esquadra, tot i que la majoria s'han resolt en les primeres setmanes. Concretament, en aquest període s'ha denunciat la desaparició de 456 adults i el segon col·lectiu amb més nombre de desapareguts és el de nenes adolescents menors d'entre 13 i 17 anys, amb una xifra de 291 denúncies, tot i que aquestes denúncies s'han resolt totes perquè no són desaparicions forçades o d'origen criminal, sinó que solen ser menors que s'escapen de casa per poc temps. Respecte als ancians, en aquests tres mesos s'han presentat 40 denúncies per desaparició de persones de 65 anys o més.

De tots els casos rebuts aquests primers tres mesos, quan l'oficina –en què treballen un cap i un agent dels Mossos– ha tingut constància d'un cas d'alt risc, s'ha posat en contacte amb les famílies en els dies següents i s'ha parlat amb totes dels casos sense resoldre acumulats del 2013.

stats