Coronavirus

Els majors de 50 anys i els vacunats amb AstraZeneca seran els següents a rebre la tercera dosi

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes avalen la mesura, que ha d'aprovar la Comissió de Salut Pública aquest dijous

4 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa.

MADRIDEls majors de 50 anys i tots els grups vacunats amb AstraZeneca seran els següents a rebre la tercera dosi. Així ho han avalat aquest dimecres a la tarda el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, segons ha informat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut. Perquè la doble proposta prosperi, però, caldrà que tingui el vistiplau dels tècnics de la Comissió de Salut Pública, que es reuniran aquest dijous.

La ponència de vacunes ja havia valorat amb bons ulls la idea d'incorporar nous grups d'edat en aquesta dosi de record o reforç contra el covid-19. De fet, aquesta ha sigut la tendència d'alguns països rics els últims dies davant l'augment de contagis i de noves variants com l'òmicron. En concret, Espanya s’afegeix a una llista de països com ara Alemanya, Estats Units o França que ja havien pres aquesta decisió. Fins i tot el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties va recomanar a finals de novembre la tercera dosi per als majors de 40 anys, una franja d’edat que fins avui ha omplert el debat públic també a Espanya i que finalment, els tècnics del ministeri i les comunitats autònomes han preferit descartar.

En el cas d'Espanya, primer ja es va autoritzar la vacunació de reforç a les persones de més de 70 anys i als usuaris de residències, els que per norma general tenen un sistema immunitari menys eficient. Després, es va donar llum verda a la tercera dosi de la vacuna per als majors de 60 anys. I ara entrarien a la llista de candidats a rebre aquesta dosi de reforç els majors de 50 anys així com els vacunats amb AstraZeneca de qualsevol edat. Aquests últims són en concret treballadors essencials que van rebre aquesta vacuna: professors, bombers, entre altres. "Sabem que la dosi de reforç funciona i per tant crido a la població a que es vacuni per seguir-nos protegint", ha dit Darias.

La decisió d'aquest dimecres coincideix amb el tret de sortida de la vacunació a la població infantil menor de 12 anys, en concret el grup d'edat entre 5 i 11 anys. La comissió de Salut Pública va acordar que la campanya infantil arrenqués alhora arreu de l’Estat amb 1,3 milions de dosis que van arribar aquest dilluns a Espanya. En aquest sentit, el ministeri ha informat que a principis de gener arribarà una segona remesa de 2 milions de dosis, per tenir 3,3 milions d'infants amb una dosi en les pròximes vuit setmanes.

Augment dels contagis

Amb tot, els contagis de coronavirus dels últims dies situen Espanya en les xifres prèvies a l'estiu. La incidència acumulada dels últims 14 dies ha crescut fins als 441 casos per cada 100.000 habitants, 29 punts més que en l'últim recompte, segons ha indicat Darias en roda de premsa. La titular de Sanitat ha detallat que la variant que continua predominant és la delta, per bé que cada cop més es confirmen contagis de la nova soca, òmicron. Oficialment, hi ha 40 casos d'aquesta variant confirmats a Espanya. La meitat, de viatgers procedents d'algun país del sud de l'Àfrica, ha dit Darias.

Precisament, aquest dimecres el ministeri de Sanitat ha prorrogat la restricció de vols procedents d'alguns països del sud d'Àfrica fins al 29 de desembre. A més, el govern espanyol ha ampliat la llista de països i n'ha afegit dos més: Zàmbia i Malawi, que se sumen a Moçambic, Zimbàbue, Namíbia, Botswana, Lesotho i Swazilàndia. L'ordre entrarà en vigor aquest dijous i no afectarà els vols que traslladin passatgers espanyols o andorrans, mentre que si es tracta de passatgers en trànsit a països de l'espai no Schengen estaran en escala menys de 24 hores.

Darias també ha recalcat que la tendència ascendent de la incidència dels casos no es registra per igual en tots els grups d’edat. “Les persones majors de 70 anys presenten menys incidència i una tendència estabilitzada; es tracta del grup de persones que majoritàriament ja tenen una dosi de reforç”, ha dit Darias. Per contra, ha detallat que el grup d’edat que presenta més incidència són els joves menors de 12 anys, que tot just aquest dimecres s’han començat a vacunar.

I això, com es tradueix als hospitals? Darias ha explicat que si bé la corba de contagis continua creixent, als centres de salut el ritme és diferent. De fet, ha comparat altres onades de la pandèmia amb l'actual i ha assegurat que els ingressos hospitalaris no creixen tan de pressa. En aquests moments, un 5,3% dels llits estan ocupats per pacients amb covid, mentre que a les unitats de cures intensives la xifra de pacients hospitalitzats amb covid ascendeix fins al 13%.

Totes les mirades se situen ara damunt de la variant òmicron i de la seva agressivitat. Aquest mateix dimecres, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties ha elevat a "molt alt" el nivell de risc per a la salut pública associat a la variant òmicron. La conclusió d'aquest grup és que aquesta variant va massa ràpid per aturar-la només amb més vacunes i per això ha apel·lat a recuperar algunes restriccions. Precisament, la ministra de Sanitat s'ha afegit avui a aquest discurs: "No tot es pot deixar en mans de la vacunació", ha dit Darias, que ha fet una crida a la ciutadania a no perdre de vista les mesures bàsiques de seguretat com ara l'ús generalitzat de la mascareta, la distància personal, la higiene de mans o la ventilació.

stats