Comença la vacunació dels més de 70.000 menors de 5 a 11 anys que han demanat cita

Els infants i la franja dels seus pares són els grup amb més contagis setmanals

2 min
Una nena rebent una vacuna

BarcelonaAquest dimecres s'han començat a vacunar els nens i nenes de 5 a 11 anys. Serà a partir de la tarda, quan els infants hagin sortit de l'escola. Les famílies interessades en demanar cita per vacunar els seus fills de 5 a 11 anys ja van poder començar a fer-ho aquest dilluns al migdia a la web Vacunacovid.catsalut.gencat.cat. Només en les sis primeres hores ja es van tramitar 44.597 cites, segons han informat fonts de Salut, i aquest dimecres fins les 10 del matí ja n'hi havia més de 70.000 demanades.

Per a la vacunació dels nens (rebran un terç de la dosi de la vacuna que han inoculat als majors d'11 anys) hi ha una cinquantena de punts de vacunació massiva habilitats arreu del país, com pavellons o poliesportius, tot i que són diferenciats dels de les altres franges d'edat. Per a aquest grup no hi haurà franges d’edat, però sempre caldrà que les famílies demanin hora. La comissió de Salut Pública (ministeri de Sanitat i comunitats) va acordar que la campanya infantil arrenqués alhora arreu de l’Estat. A més de les primeres 1,3 milions de dosis que han arribat aquest dilluns a Espanya, el govern espanyol ha anunciat que entre els mesos de desembre i gener n’arribaran 1,2 milions més. En total, 2,5 milions de vacunes. 

Les punxades a les criatures se sumen a l’estratègia de terceres dosis per als més grans de 60 anys, que ja està en marxa i que les autoritats sanitàries consideren prioritària, i a les injeccions sense cita de primeres i segones dosis, com ara dels vacunats amb la monodosi de Janssen.

Vacunes als punts massius

En el cas dels infants, el Govern ha decidit centralitzar-ho tot als punts de vacunació massiva, tret d’alguns centres d’atenció primària (CAP) o hospitals amb grans línies pediàtriques. El departament de Salut no vol posar les vacunes a les escoles, com sí que volen fer altres comunitats autònomes, perquè es tracta de nens molt petits i “és millor que estiguin acompanyats de les famílies”.

Els menors de 15 anys continuen sent el grup amb més incidència acumulada en l’última setmana, amb 358 infectats cada 100.000 habitants, seguits per la franja que va dels 30 als 49 anys, que registren 279 infeccions cada 100.000 habitants. Aquests dos col·lectius, que per edats poden ser pares i fills, són els únics que superen la taxa mitjana catalana (239).  

A Catalunya hi ha uns 550.000 nens i nenes de 5 a 11 anys i Salut estima que acabaria d’administrar totes les dosis (primeres i segones separades per vuit setmanes) cap al mes de març. La vacuna no és obligatòria per a cap franja d’edat, tampoc per als infants, i mentre que ja hi ha famílies que tenen molt clar que demanaran hora per als seus fills tan aviat com el departament de Salut els ho permeti, també n’hi ha que no volen fer-ho de cap de les maneres. Al mig es troben les famílies que comencen a debatre si han de vacunar els fills o no. 

La incertesa ara és saber si la vacunació dels menors d’11 anys serà tan àgil com la dels adults. Si es mira el grup d’edat més proper, el que va dels 12 als 15 anys, es va trigar només una setmana des que van obrir la convocatòria per assolir el 23,8% de vacunats amb una dosi.

stats