Societat 27/12/2014

Malalts d'hepatitis C exigeixen davant del ministeri de Sanitat que els donin els nous tractaments

Centenars de persones formen una cadena humana i exigeixen al nou ministre, Alfonso Alonso, que es reuneixi amb ells i s'habiliti una partida pressupostària extraordinària per tractar els pacients

Efe
2 min
Manifestants encerclant aquest dissabte la seu del ministeri de Sanitat de Madrid / EFE

MadridLa Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C s'ha concentrat aquest dissabte davant del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat on els manifestants han format una cadena humana davant la façana principal per exigir que tots els malalts amb aquesta patologia tinguin accés als nous tractaments.

A les dotze del migdia, centenars de persones amb samarreta vermella s'han congregat davant del ministeri en el madrileny Passeig del Prado -han tallat dos carrils del passeig de la castellana- portant pancartes i cridant consignes del tipus "tractaments per a tots" i "no són morts, són assassinats".

Membres de la Plataforma, malalts i familiars que han estat acompanyats pel líder del Partit Socialista de Madrid, Tomás Gómez, el candidat socialista a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, el dirigent de Podem Juan Carlos Monedero, l'eurodiputada d'UPyD Beatriz Becerra o el portaveu de Ciutadans a Madrid, Ignacio Aguado.

Segons ha explicat a Efe el president de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C, Mario Cortés, l'objectiu d'aquesta cadena humana, així com de la tancada que mantenen a l'hospital Doce de Octubre de Madrid, és que el nou ministre, Alfonso Alonso, es reuneixi amb ells i s'habiliti una partida pressupostària extraordinària per tractar els pacients.

"La solució passa, sobretot, perquè es posi els diners sobre la taula per tractar els malalts i que d'una vegada per totes hi hagi voluntat política per resoldre el problema de l'hepatitis C", ha subratllat Cortés. Ha rebutjat el "discurs" d'Alfonso Alonso perquè, al seu parer, segueix amb les "promeses falses" de la seva antecessora Ana Mato, de manera que s'està "jugant amb la sensibilitat dels malalts i familiars perquè fan declaracions irresponsables i després van a les consultes i no la donen els tractaments ".

Una reivindicació "absolutament justa" per a Tomás Gómez, que ha qualificat de "injustificable" la posició del Govern "a l'Espanya del segle XXI", ja que, ha subratllat, hi ha un tractament per l'hepatitis C i "es nega a facilitar" a tots els pacients. "Em sembla absolutament inacceptable que el ministre de Sanitat ja hagi concertat cites amb els grans grups empresarials privats de la Sanitat i encara a aquesta plataforma no els ha donat una cita per escoltar-los i posar fi al seu patiment", ha manifestat.

Per Carmona, és una "vergonya" que morin 12 persones diàries per un problema econòmic; "és un atemptat contra la sanitat pública i contra els drets humans", ha dit. "O tots els espanyols ens posem aquesta samarreta o ni tan sols podríem trucar-nos espanyols permetent que estiguin morint gent per culpa de la negligència d'un Govern que mira a una altra banda", ha criticat el diputat regional. També ha qualificat de "vergonya" la situació el dirigent de Podem, que ha lamentat que en un país europeu existeixi el medicament per tractar pacients d'hepatitis C, "hi hagi possibilitat de salvar vides i s'estigui deixant que aquesta gent es mori".

Per la seva banda, l'eurodiputada d'UPyD ha recordat que davant d'una qüestió de salut pública "com aquesta", Espanya podria demanar una llicència del antiviral sofosbuvir i "fabricar un genèric", mentre que Aguado ha exigit al Govern central i autonòmic que prengui mesures urgents, "perquè cada dia que passa és un dia que corre en contra dels malalts". "Reivindiquem un tractament que ja existeix i que els diners no ens posi límits a la nostra pròpia vida", ha reclamat el secretari de la Plataforma, Antonio Rodríguez, que ha rebutjat que l'executiu "anteposi els diners als interessos dels ciutadans".

stats