Un projecte per reduir el malbaratament alimentari a Barcelona reparteix més de 17.000 quilos d’aliments en un any

La iniciativa 'BCN comparteix el menjar' reparteix racions a més de 5.000 famílies de la ciutat de Barcelona que viuen en situació de pobresa

Guillem Trius
25/11/2013
2 min

BarcelonaEl projecte ‘BCN comparteix el menjar’ que treballa per reduir el malbaratament alimentari a la ciutat de Barcelona ha repartit en el seu primer any de vida més de 17.000 quilos d’aliments a més de 5.000 famílies de Barcelona. Segons l’ONG que gestiona el projecte, Nutrició Sense Fronteres, a Catalunya cada any es produeixen 262.471 tones de malbaratament alimentari.

Aquesta iniciativa es centra en l'aprofitament d’aquests recursos alimentaris mitjançant un treball en xarxa amb l'objectiu final de disminuir el malbaratament alimentari de la ciutat.

La iniciativa ‘BCN comparteix el menjar’ s'encarrega de contactar amb els grans hotels de la ciutat de Barcelona, realitzar la selecció dels menjadors beneficiaris i contactar amb les empreses col·laboradores del sector alimentari. Una vegada estan seleccionats els donants i els beneficiaris, es dissenya un protocol per a la reutilització del menjar cuinat excedent que garanteixi la innocuïtat i seguretat dels aliments en tot el circuit.

Un cop a la setmana es transporten els aliments des de l'hotel o entitat col·laboradora d'un barri de Barcelona a un menjador social proper. D'aquesta manera es realitzen un o dos transports cada dia. Per dur a terme aquesta tasca col·laboren en xarxa diferents entitats: els hotels de la ciutat, les empreses, les entitats socials col·laboradores i l’ONG, que és l'encarregada de vetllar per la seguretat alimentaria.

El projecte compta amb un equip de professionals, com dietistes, nutricionistes, metges, veterinaris o farmacèutics, que permet realitzar la distribució dels aliments sota unes estrictes normes de control i de reducció de riscos. Aquest control assegura una òptima conservació i una tècnica de transport dels aliments. Dins d'aquest marc d'actuació hi ha activitats com l'anàlisi de mostres realitzat pel Laboratori Anabiol, la comprovació de la temperatura durant tot el circuit i el pla de traçabilitat, els quals garanteixen la higiene i seguretat alimentària que requereix aquest projecte. El pròxim dia 9 de desembre el projecte farà un any que va entrar en funcionament.

stats