Societat 16/06/2022

Males condicions per combatre els incendis: més de 40 graus, marinada i sequera

Aquest dijous i divendres la temperatura seguirà sent extrema a Ponent, i a Lleida ja hi ha hagut més d'un mes amb temperatures d'estiu

3 min

BarcelonaLa batalla contra els grans incendis ha començat més d'hora que mai perquè les condicions de ple estiu han arribat més d'hora que mai. Ahir a Baldomar es va arribar a 41 graus, i aquest dijous i divendres la temperatura serà segurament encara entre 1 i 2 graus més alta. Tres dies seguits amb temperatures extremes quan tot just acabem de passar l'equador del mes de juny és un fet que no té precedents. Les temperatures d'avui i demà seran de les més altes que s'hauran viscut a Catalunya en els últims anys.

Les condicions dels pròxims dies no seran, doncs, gens bones per combatre ni l'incendi de Baldomar ni els altres que estan actius. Avui i demà el més probable és que el vent no sigui gaire intens, però a mitja tarda el garbí pot bufar amb cops de més de 30 o 40 km/h durant un parell o tres d'hores. Això també passarà demà, i de fet, el vent tendirà a augmentar entre demà i sobretot el cap de setmana. Dissabte i diumenge hi haurà més hores de vent moderat que avui o demà.

Previsió a Artesa de Segre

A Corbera d'Ebre avui la temperatura serà una mica més baixa que ahir. És possible que els 40 graus no s'arribin a superar a la Terra Alta com sí que va passar aquest dimecres, però les màximes en tot cas quedaran molt a prop d'aquest llindar. La dinàmica de vent serà similar a la d'Artesa de Segre, amb la diferència que el cap de setmana el garbí serà més present i persistent com més a prop de l'Ebre, un vent que remuntarà el riu i aportarà humitat.

A Castellar de la Ribera les circumstàncies no seran gaire diferents. Ahir a Solsona el termòmetre es va quedar a tocar els 40 graus (39,6 ºC), i avui i demà fins i tot es podria superar lleugerament aquest valor. Com en els altres dos casos, demà a la tarda el vent es deixarà sentir una mica més que avui.

En termes més generals, avui on més canviaran les condicions respecte als últims dies serà a les comarques de Girona, on el vent de sud provocarà una pujada d'entre 2 i 4 graus de la temperatura. El cap de setmana en general la temperatura baixarà, sobretot a l'oest de Catalunya. Hi haurà, però, situacions realment perilloses, com l'entrada de vent de sud que diumenge pot ser molt destacable a les comarques de Girona i que pot provocar condicions de vent amb temperatures a prop dels 40 graus en aquest sector.

La sèrie de dades de Lleida és de les més llargues d'entre les zones pròximes a Artesa de Segre. Ahir a la capital del Segrià es va arribar a 41 graus, la temperatura de més de 40 graus més prematura com a mínim des del 1960, que és quan comença la sèrie. I el problema més important és que no ha sigut un pic de calor aïllat. A Lleida ja hi ha hagut 32 dies amb temperatures de 30 graus o més aquest any, és a dir, un mes sencer amb temperatures d'estiu quan encara no ha arribat el solstici. També això és inèdit, amb dades des del 1960 mai n'hi havia hagut més de 21. En el conjunt de Catalunya i amb dades des del 2009 l'avançament de l'estiu és incontestable.

Superacions de 30 graus fins al 15 de juny a Lleida

La sequera dels últims mesos sens dubte és també un factor important en aquest inici prematur de la campanya de grans incendis. Hi ha diverses zones que acumulen un dèficit molt important d'aigua en els últims dotze mesos, i precisament la vall del Segre, a prop d'on s'estan produint els incendis de Baldomar i de Castellar de la Ribera, és una d'aquestes zones. Els mapes d'estat de la sequera que elabora mensualment el Servei Meteorològic de Catalunya deixen ben clar que si es miren les dades a dotze mesos vista hi ha àrees en condicions de sequera extrema.

índex de precipitació Estàndard a 12 mesos vista

Sembla ja bastant clar que al voltant de Sant Joan tindrem temperatures més normals per a l'època, però abans d'això encara hi haurà un altre repunt de la temperatura en l'inici de la setmana que ve i, tot i que no és probable que entre dilluns i dimecres hi hagi temperatures tan altes com aquests dies, la calor seguirà sent molt intensa. No hi ha grans esperances de pluja en el tram final del juny, però entre dimarts i dimecres que ve sí que és possible que els ruixats guanyin protagonisme al Pirineu i Prepirineu.

stats