Societat 14/11/2013

365 globus per Ester Quintana i crits contra els Mossos en una manifestació contra la brutalitat policial

Una manifestació per demanar justícia per a Juan Andrés Benítez es troba al passeig de Gràcia amb una concentració de protesta en el lloc on Ester Quintana va perdre un ull

Agències
2 min
La manifestació, que ha començat al Raval, ha avançat cap al passeig de Gràcia i ha acabat a la plaça de sant Jaume / EFE

BarcelonaLes plataformes Stop Bales de Goma i Ojo con tu Ojo han deixat anar aquest dijous, a tres quarts de nou del vespre, 365 globus, un per cada dia de l'any que fa que Ester Quintana va perdre un ull, al punt exacte i al minut exacte on presumptament la dona va rebre l'impacte d'una pilota de goma disparada pels Mossos d'Esquadra que li va causar la lesió. Ha sigut el punt àlgid d'una manifestació que ha reunit un miler de persones i en què també s'ha recordat la mort el 6 d'octubre passat de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez en el transcurs d'una detenció dels Mossos, i s'ha reivindicat que acabi la impunitat contra la brutalitat policial.

La manifestació ha sortit del Raval a dos quarts de vuit del vespre i ha enfilat cap a la cruïlla dels carrers Casp amb passeig de Gràcia. Els manifestants mostraven una pancarta en què es podia llegir 'Prou impunitat contra la brutalitat policial' i cridaven consignes com ara 'Justícia per a Juan Andrés', l'empresari del Gaixample que va morir la matinada del 6 d'octubre després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra. Entitats veïnals i moviments socials, com ara l'Assemblea de Barri del Raval, el Facc o l'associació Gais Positius, han reclamat responsabilitats per la mort de Benítez, causada, segons afirmen, pels Mossos d'Esquadra.

En arribar a la cruïlla, la manifestació s'ha trobat amb una concentració convocada per les plataformes Stop Bales de Goma i Ojo con tu Ojo, en què un centenar de manifestants commemoraven el primer aniversari de la lesió que va patir Ester Quintana, que presumptament va rebre l'impacte d'una bala de goma disparada pels Mossos d'Esquadra, a conseqüència del qual va perdre l'ull, en el marc d'una actuació policial per sufocar els aldarulls derivats de la vaga del 14 de novembre del 2012.

Manifestants i concentrats s'han ajuntat en aquest punt i han esperat fins a tres quarts de nou de la nit, el moment exacte en què es complia el primer aniversari de l'efemèride. Ha sigut aleshores quan Quintana ha llegit un manifest en què ha agraït tot el suport rebut i ha dit que no volia anomenar aniversari "aquesta celebració tan trista", tot i que ha subratllat que ha sigut més fàcil de passar gràcies a l'efecte que li han mostrat.

Quintana ha desitjat que "tota aquesta lluita" serveixi perquè ella sigui "l'última víctima d'una pilota de goma". I ha afegit: "Es veu que m'he convertit en una icona de la lluita contra aquestes armes, però qui ho va començar tot és Stop Bales de Goma", l'entitat que recull les altres sis persones que han patit una lesió similar a la seva. Quan s'ha complert aquest minut s'han deixat anar 365 globus, un per cada dia que Quintana ha passat sense l'ull.

Després d'això, unes dues mil persones, moltes amb el rostre amagat rere una careta de la cara de Juan Andrés Benítez, han seguit cap a Via Laietana i han arribat fins a la plaça Sant Jaume, entre crits molt durs contra la policia –com ara "Mossos d'Esquadra assassins"–, i peticions de dimissió per al director general dels Mossos, Manel Prat.

stats