Societat 21/07/2017

L'oposició en bloc demana la dimissió de Mercedes Vidal

La vaga de metro tensiona el ple de Barcelona. Només BComú i el PSC voten en contra de la proposta d'ERC, que no és vinculant

Laia Vicens
3 min
Treballadors del metro i el Bicing porten la protesta al Ple de Barcelona

BarcelonaSi algú està assenyalat en el conflicte laboral del metro és la regidora de Mobilitat i presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal. Els sindicats van ser els primers a demanar la seva dimissió; després, el ple de l’Ajuntament la va reprovar i, ahir, tota l’oposició en bloc va demanar directament el cessament de la regidora, a qui consideren responsable del fracàs de les negociacions pel nou conveni laboral. Dilluns ja serà l’onzena jornada de vaga i la solució, per ara, no sembla propera.

Des del PP fins a la CUP, passant pel Grup Municipal Demòcrata, ERC i el PSC, van posar-se d’acord ahir per demanar la dimissió de Vidal per la seva “ineficiència i incapacitat” al capdavant de les converses amb el comitè d’empresa de TMB.

Era el segon dia consecutiu que Vidal era avisada, amb més o menys contundència, pel seu mal paper negociador. Dijous l’alcaldessa, Ada Colau, va anunciar un “reforç” de l’equip negociador, amb les incorporacions del gerent municipal, Jordi Martí, i del coordinador general de serveis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Eduard Saurina. L’anunci ja va ser interpretat com una desautorització de Vidal, que fa dies que és al centre de la polèmica.

Un text que no és vinculant

De fet, a l’hora de presentar el text, que no és vinculant, el líder d’ERC, Alfred Bosch, va assegurar que amb l’anunci de dijous el govern municipal “admet la seva incapacitat” per desbloquejar el conflicte.

La unanimitat de l’oposició pressiona encara més el govern municipal per arribar a un acord i posa en entredit -un cop més- la figura de Mercedes Vidal, a qui Colau de moment no deixa caure. Al contrari, ahir tant ella com la tinent d’alcalde Janet Sanz van defensar la regidora. Vidal no va intervenir en el debat, com tampoc ho va fer el dia que l’Ajuntament, en comissió, la va reprovar pel mateix assumpte.

La protesta de treballadors del metro i de Bicing irromp al ple de Barcelona

Els dos partits del govern, BComú i PSC, van quedar-se sols votant en contra de la proposició d’ERC i van retreure al líder dels republicans, Alfred Bosch, que es mogui “en clau personal”. A més a més, li van dir que el “numeret” de demanar la dimissió de Mercedes Vidal “ni serveix de res ni ajuda a solucionar” el conflicte.

Ara bé, el paper de Bosch també va ser criticat pel PP. El president del grup municipal popular, Alberto Fernández Díaz, va donar suport al text dels republicans, però va burxar en les “contradiccions” de Bosch. Va criticar el doble discurs d’ERC, perquè mentre que a l’Ajuntament demana la dimissió de Mercedes Vidal, a l’AMB firma una iniciativa que constata “l’esforç negociador i la voluntat d’arribar a acords de la presidència de TMB” -és a dir, de Mercedes Vidal- i a la Generalitat exerceix de mediador en el conflicte, ja que la conselleria de Treball està en mans dels republicans. “No pots fer una cosa aquí i una altra cosa allà”, va dir el popular.

Concentració de treballadors

El text aprovat ahir també demana que l’alcaldessa, Ada Colau, assumeixi personalment el lideratge de les converses amb el comitè d’empresa. El mateix demanaven les pancartes que portaven els treballadors del metro, que van concentrar-se durant tot el matí a la plaça Sant Jaume, juntament amb els del Bicing. Els empleats en vaga van cridar proclames contra la “precarització i les externalitzacions”, i van entrar al ple després.

El conflicte del Bicing també va aparèixer durant el ple, arran d’una pregunta de Ciutadans. Vidal va explicar que es tracta d’una discrepància “salarial” entre l’empresa Clear Channel, que des del 2007 gestiona el servei, i els treballadors.

Segons la regidora, el paper de l’Ajuntament ha sigut intervenir per “garantir les condicions dels treballadors” i perquè quan arribi la nova licitació -el contracte amb l’actual empresa adjudicatària acaba aviat- es millori el sou i les condicions dels empleats. Els conflictes laborals es multipliquen al govern de Colau, que, de moment, tanca files amb la regidora.

stats