Societat 20/02/2015

Manuel Valls dóna les gràcies als alcaldes francesos que van lluitar per soterrar la MAT i no perjudicar el paisatge

A l'acte d'inauguració de la interconnexió de la MAT també hi ha Mario Monti, l'home escollit per la Unió Europea per posar pau davant el conflicte territorial per la MAT. El 2008 va decidir que a la part francesa la línia s'havia de soterrar i a la part catalana no calia

Albert Solé
1 min
El primer ministre francès, Manuel Valls / A.S.

Montesquiu d'Albera (Rosselló)Manuel Valls, primer ministre de França, ha atès la premsa abans de l'acte oficial d'inauguració i ha fet unes declaracions curioses, sobretot des del punt de vista català. Valls ha volgut agrair als càrrecs electes francesos que fins al 2008 van lluitar per aconseguir que la MAT en territori francès se soterrés per no perjudicar el paisatge.

Sobre aquest fet, que tanta polseguera va aixecar a Catalunya, és significatiu que a l'acte de Montesquiu hi hagi Mario Monti, exprimer ministre italià i excomissari de la UE, que va ser qui va decidir que la MAT s'havia de soterrar a França i a Catalunya no calia. La UE li va demanar que fes de mediador per desencallar la polèmica connexió elèctrica entre França i Espanya, que feia més de 20 anys que es buscava, però que estava aturada pel rebuig del territori.

Finalment, el 2008, a Saragossa, es va signar l'acord definitiu: de Bescanó a Santa Llogaia per via aèria, i de Santa Llogaia a Baixás, soterrada.

stats