Societat 26/08/2015

El mapa de les festes amb animals més polèmiques

Vuit fronts conflictius: les victòries i les derrotes en els drets dels animals

Martí Gelabert / Selena Soro
4 min

Dissabte va morir l’onzena persona a l’Estat per la cornada d’un toro en correbous populars al carrer (a Borriol). A Barcelona fa dues setmanes hi va morir un cavall, que va ser sacrificat després de desmaiar-se a la via pública.

Tot i aquests casos, en els últims anys a Catalunya ha crescut la sensibilització i l’activisme a favor dels animals. L’estiu del 2010 el Parlament va aprovar per majoria absoluta prohibir les corrides a les places de toros catalanes com a resultat d’una iniciativa legislativa popular. Catalunya també ha sigut pionera a l’hora de prohibir els animals salvatges al circ, una reforma que s’afegeix a mesures com la supressió de la venda d’animals a la Rambla, l’obligació que no hi hagi sacrificis en refugis i protectores o la prohibició a Barcelona de tenir els gossos lligats més de dues hores o tenir-los tancats tot el dia al balcó.

Aquest és el mapa de les principals festes amb animals a Catalunya. Vuit fronts conflictius, amb victòries i derrotes dels animalistes, on hi ha en debat els drets dels animals i el del límit de les tradicions populars. Diverses ONGs o ciutadans a títol individual han recollit altres pràctiques al conjunt de l'Estat, com aquest mapa d'Espanya de festes polèmiques, on s'hi destaquen totes les places de toros actives.

Carruatges

La mort d’un cavall d’una calessa a Sants-Monjuïc va reobrir el debat del permís de carruatges a Barcelona. L’animal va ser sacrificat després de patir un cop de calor. L’Ajuntament ara veu prematur plantejar la possibilitat d’eliminar els carruatges de cavalls a la via pública, però està pendent de l’expedient informatiu obert arran d’aquesta mort.

Ànecs de Sagunt i Roses

L’Ajuntament de Sagunt ha organitzat la tradicional solta d’ànecs de Sagunt amb figures de goma. En edicions anteriors, eren animals vius. A Roses, però, l’empaitada d’ànecs es manté. Enguany s’ha vist en un vídeo com una dona colpejava amb un ànec la càmera que la gravava, d’un animalista. La tradició consisteix a llançar 50 ànecs al mar i els banyistes els han d’atrapar.

Espectacles amb animals al circ i al zoo

Una normativa de la Generalitat de Catalunya preveu prohibir la presència de “fauna salvatge” als circs catalans a partir del juliol del 2017. El Grup de Treball en Defensa del Circ amb Animals va emetre un comunicat en el qual lamentava la decisió. Els sectors crítics amb la presència d’animals exòtics als circs defensen que no viuen en òptimes condicions de vida i, sovint, s’han denunciat els fets. S’han criticat també els espectacles de piruetes amb dofins i altres animals aquàtics. Per això mateix, al Zoo de Barcelona es prohibiran aquests espectacles el 2017.

Gossos al balcó

Una ordenança de l’Ajuntament de Barcelona del 2014 obliga a portar els gossos lligats fora dels espais especialment habilitats per a ells. A més a més, preveu altres mesures, com la prohibició que els animals tinguin com a domicili habitual un vehicle, una terrassa o un balcó. L’abolició dels collars de força també es preveu en la normativa del govern municipal.

Trofeus de caça

La polèmica mort del lleó Cecil a Zimbàbue a mans d’un caçador nord-americà va provocar que les principals aerolínies dels Estats Units revisessin les seves polítiques de transport de trofeus de caça major. United Airlines, American Airlines i Delta van prohibir el transport com a càrrega de trofeus a tot el món de lleons, lleopards, elefants, rinoceronts i búfals.

Cabres al campanar

Llançar una cabra viva des del campanar és una tradició que ja ha desaparegut a l’estat espanyol. Manganeses de la Polvorosa (Zamora) és un dels llocs emblemàtics on encara es feia, fins al 2002. El primer any que ho van prohibir, en comptes de llançar-ne una, en van llançar dues. Mitjançant sancions i insistència, ara des del campanar es llança un peluix.

Correbous

La controvèrsia generada amb els correbous a Catalunya ha fet que els animalistes posin al seu punt de mira aquesta pràctica. Si bé la Generalitat va prohibir les corrides de toros a partir del 2012, els correbous n’han quedat al marge. A Badalona -únic municipi barceloní amb correbous-, es va arribar a un acord perquè a partir del 2016 es deixin de dur a terme. És a la zona de les Terres de l’Ebre on tenen més implantació, així com en altres indrets del territori, com Vidreres. A Amposta, milers de persones es van manifestar l’abril passat en defensa dels correbous.

Bous a la mar a Alcanar

La llei obliga a tenir els bous en un recinte tancat durant els espectacles taurins. A Alcanar, fins aquest any, feien els seus bous a la mar al port, amb tres bandes tancades i una balisa dins del mar. L’Ajuntament d’Alcanar, per seguir celebrant-ho, però complir la llei, ha decidit interpretar la normativa a la seva manera i ha posat barreres de fusta dins del mar.

stats