Societat 17/02/2016

6 mapes interactius que t'ajudaran a entendre el territori

L'edat dels edificis de Barcelona, la Catalunya del passat comparada amb l'actual o el rastre dels turistes segons els diners que gasten. Dades massives a l'abast del públic gràcies a diverses eines de visualització

Albert Rigol
3 min
Captura de l'ull del temps. Catalunya abans i ara.

BarcelonaEls mapes interactius ofereixen una nova forma d'observar el territori. La unió de la tecnologia i les dades ens permet conèixer els nostres pobles i ciutats a través de l'anàlisi de diferents conceptes i activitats aplicats al terreny, que alhora serveixen per millorar l'entorn i optimitzar recursos. Aquí en tenim un petit recull, que mostra des de l'edat dels edificis de Barcelona fins al rastre dels turistes mitjançant les seves transaccions amb targeta de crèdit.

L'edat dels edificis de Barcelona

BIG TIME BCN és un mapa interactiu que mostra l'edat dels edificis i patrimoni urbà de Barcelona. Ofereix una cartografia de la ciutat en què l'usuari pot veure i comparar l'edat de construccions com la Catedral de Barcelona i la Sagrada Família —i consultar-ne una breu fitxa tècnica—o fins i tot el seu propi bloc de pisos. Els edificis estan classificats per colors segons el nivell de protecció que tenen.

Es tracta d'una iniciativa de 300.000 km/s, un estudi de disseny barceloní integrat per arquitectes i dissenyadors que combina la tecnologia amb l'arquitectura i el territori. Amb aquesta eina pretenen lluitar contra l'oblit del patrimoni i exposar de forma accessible el passat urbà de Barcelona en un mapa actual.

Captura del mapa interactiu BIG TIME BARCELONA

El paisatge nocturn de Barcelona

El grup també ha desenvolupat altres eines interactives, com ara atNight. Es tracta d'un projecte de recerca que mostra el paisatge nocturn de Barcelona a través de fins a 15 cartografies amb les quals l'usuari pot conèixer diferents aspectes de la imatge de la ciutat quan és de nit. "El projecte atNight explora la relació estètica que s'estableix entre el ciutadà i la pell de la ciutat, entenent el paper de la nit i el de la il·luminació artificial com a elements clau per a una nova articulació del paisatge urbà", explica el lloc web del projecte.

Cartografia 'Fiesta, Food & Safety', que retrata l'oci urbà nocturn de Barcelona

Barcelona en xifres

Una altra eina que permet conèixer el territori mitjançant la visualització de dades en un mapa és Barcelona Dynamics. Amb aquesta proposta, 300.000 km/s ofereix un seguit de mapes interactius sobre l'àrea metropolitana de Barcelona en els quals podem trobar informació sobre la distribució dels habitants al nucli urbà o el nivell d'activitat econòmica segons la zona de la ciutat, entre d'altres aspectes. Les dades utilitzades estan extretes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i del Cadastre, que depèn de l'Estat.

L'ull del temps: Catalunya abans i ara

L'ull del temps és un interactiu que permet veure l'evolució de Catalunya respecte a l'any 1946 i els anys 1955 i 1956. La pàgina ofereix la possibilitat de comparar un mapa d'ara amb un d'abans, o viceversa, i ofereix una experiència visual al lector a través del desplaçament del cursor al llarg del territori.

El projecte pertany a Betaportal, un portal de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que aglutina diferents aplicacions i serveis en fase beta relacionats amb l'àmbit de la geoinformació.

Captura de l'ull del temps. Catalunya abans i ara.

El preu del lloguer, per municipis

No és el mateix pagar un lloguer a Cabrils que a Gandesa: mentre que la mitjana al primer municipi és de 1.221 euros, al segon és de 197. Una eina interactiva creada per l'ARA amb CartoDB permet visualitzar en un mapa les mitjanes del preu del lloguer segons el municipi.

El rastre dels turistes

Gràcies també a un mapa interactiu, en una prova experimental del BBVA, es pot saber el rastre dels turistes a diferents ciutats d'arreu de l'Estat. A través de l'anàlisi de les transaccions de les seves targetes de crèdit, l'entitat ha elaborat un mapa que mostra el comportament dels compradors estrangers: la quantitat de diners que s'han gastat, el lloc i el moment en què ho han fet. Els que més diners deixen a Barcelona són els francesos i els russos.

Anàlisi de la compres del BBVA
stats