Societat 01/04/2011

El març més plujós en almenys 100 anys

L'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat el mes de març més plujós des que s'hi recullen dades (1914); Figueres o Caldes de Montbui també han superat rècords de 70 anys

Miquel Bernis
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Les diverses pertorbacions que ens han creuat durant les últimes setmanes han acabat per trencar un rècord centenari, el de l'Observatori Fabra de Barcelona, una de les sèries de dades més llargues del país. Els 185 litres per metre quadrat que s'hi han acumulat superen l'anterior màxim que datava de 1984; llavors s'hi van acumular 162 litres per metre quadrat.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya hi ha hagut altres sèries llargues que han batut el seu rècord per a un mes de març: Figueres o Caldes de Montbui també han acumulat més pluja que mai aquest mes però en aquests dos casos es van començar a recollir dades més tard, a partir dels anys 40. No a tot arreu s'hi han trencat rècords. El Baix Llobregat, per exemple, va registrar pluges més importants el 1984 i moltes comarques mantenen els rècords que s'hi van produir als 60 o als 70.

Meteocat qualifica el març de molt plujós a gran part del territori, amb registres que han arribat fins als 411 litres al Parc Natural dels Ports, 355 a Viladrau o 304 a la Vall d'en Bas. Bona part de totes aquestes pluges es van registrar entre les dues borrasques seguides que van afectar el país el 12 i el 15 de març.

stats