Societat 18/12/2017

La Marea Blanca denuncia la "precarietat laboral" dels professionals sanitaris a Catalunya

També reclama als partits polítics que posin la sanitat al centre del debat

Paula Paño
2 min
Protestes a la Vall d'Hebron / GETTY

BarcelonaUn centenar de persones s'han manifestat aquest dilluns al matí davant de l'Hospital de la Vall d'Hebron per denunciar la situació en què es troba la sanitat catalana. La concentració ha reunit persones de diferents col·lectius com Marea Pensionista, Rebel·lió Atenció Primària i col·lectius de treballadors de la Vall d'Hebron.

Els professionals de l'hospital reclamen urgentment mesures per fer front a la precarietat i a la falta de treballadors que, segons ells, pateix la sanitat catalana. Professionals de l'atenció primària també reclamen més personal per descongestionar les llistes d'espera i denuncien que no poden atendre els pacients prou temps per garantir una qualitat mínima. "Ara mateix en l'atenció primària els metges estan treballant amb un sistema d'hores duplicades. Això vol dir que a la mateixa hora, per exemple a les 9.10, tenen quatre pacients apuntats, cosa que significa que hi ha metges de la primària que estan fent fins a cinquanta visites per dia. Intentem garantir la qualitat, però és difícil disposant de tan poc temps per pacient", ha explicat el portaveu de Rebel·lió Atenció Primària, Elio Conesa.

A més de la falta de personal, un altre dels greus problemes amb els quals es troben els professionals de la sanitat és la precarietat dels seus contractes, que molts cops són temporals per mesos i fins i tot per dies. Jordi Asensi, treballador de la Vall d'Hebron, denuncia aquesta pràctica habitual: "Fins a l'octubre d'aquest any, a la Vall d'Hebron hi treballàvem prop de 7.000 persones, però fins al mateix mes s'han fet més de 21.000 contractes. Això vol dir que es fan contractes per mesos, per setmanes o fins i tot per dies. No podem garantir la qualitat amb aquest tipus de contractes". A més, denuncien que la situació de les urgències a la Vall d'Hebron és insostenible i reclamen més personal per poder atendre tothom.

La sanitat davant el 21-D

Els pensionistes de Marea Blanca demanen que davant de les eleccions de dijous que ve els partits es posicionin sobre el futur del sistema públic de pensions i sanitat. Demanen treballar en tres propostes: defensen que es revitalitzin les pensions d'acord amb l'augment del cost de vida, proposen recuperar l'edat de jubilació als 65 anys i busquen seguretat en els drets adquirits per les persones treballadores en l'àmbit de pensions. El responsable de comunicació de Marea Pensionista, Enric Feliu, explica el motiu de la concentració: "El que busquem es visibilitzar el problema de sanitat que estem patint a Catalunya. El 26% dels diners de la Generalitat van destinats a Salut; per tant, considerem que és un tema que els partits han de posar damunt la taula. Volem que es garanteixi una sanitat pública i de qualitat".

En els últims anys la sanitat catalana ha patit retallades de més de 1.500 milions d'euros.

stats