Els Maristes s'alineen amb la defensa del pederasta confés Joaquín Benítez en una de les denúncies

Tot i que es volien personar com a acusació però consideren que han prescrit 14 de les 16 denúncies contra l'exprofessor. El fiscal diu que n'han prescrit 13

Els Maristes havien sol·licitat personar-se com a  acusació particular en la causa de presumptes abusos sexuals de l’exprofessor de gimnàstica Joaquín Benítez. Però els advocats de les  víctimes i la Fiscalia s’hi van oposar: argumentaven que el col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts podria haver incorregut en delictes com l’ encobriment. Per ara, mentre encara s'ha de decidir si són acusació o no, s’han alineat amb la defensa de Benítez i demanen que es considerin prescrites 14 de les 16 denúncies contra ell. El criteri de la Fiscalia és que només 13 han prescrit, perquè la catorzena podria ser un cas d’abusos continuats i que per la seva gravetat encara no hauria prescrit.

La pregunta de si aquestes 14 denúncies havien prescrit venia directament del jutjat d’instrucció número 6 de Barcelona, però en un escrit el fiscal responia que almenys un cas podria no haver prescrit. El denunciant havia parlat de tocaments entre els anys 2005 i 2009. El delicte seria d'abusos sexuals, però de caràcter continuat i amb un termini de prescripció de cinc anys, que no han passat des que el denunciant va complir la majoria d'edat –a partir de quan comença a computar-se el termini– i la data de la denúncia. Per això, en aquest cas, el fiscal considera que la instrucció de la causa ha de continuar.

De la resta, 11 corresponien a fets que, segons el codi penal del 1973, eren delictes d’abusos deshonestos i tenien un termini de prescripció de cinc anys. En tots aquests casos, es consideren prescrits, ja que han passat més de cinc anys entre la majoria d'edat i el dia de la denúncia.

Dues més haurien de ser considerades com a delictes d’abusos sexuals segons el Codi Penal del 1995 reformat el 2002, però com que els denunciants afirmen que hi va haver tocaments un sol cop, el delicte prescrivia al cap de tres anys, un termini que també ha passat.

Per ara, s’ha pres declaració a les víctimes i s'han fet diligències d' investigació, i el més probable és que el jutge previsiblement afegeixi a la investigació la tercera denúncia que el fiscal considera no prescrita. Caldrà veure què fa amb les altres 13 que sí que es consideren fora del termini per ser investigades penalment.