Societat 26/06/2019

Els Maristes de Sants són l'escola concertada de Catalunya que pot perdre més subvencions el curs que ve

En una resolució provisional, el DOGC hi preveu un concert menys a P3 i dos a 1r de primària

Laia Vicens
3 min
Portal de l'escola Maristes Sants-les Corts / PERE TORDERA

BarcelonaEn la primera preinscripció després que esclatés el cas Maristes, l'escola va perdre la meitat d'alumnes de P3: de 90 matriculats el curs 2015-16 a 45 el curs següent, malgrat que aleshores el centre no va vincular la davallada amb l'escàndol d'abusos sexuals a menors comesos per professors anys anteriors. Tres anys després, l'escola Maristes Sants-les Corts encara pateix les conseqüències en la preinscripció i, en conseqüència, en les subvencions que rep de la Generalitat, en tant que és una escola concertada. Segons el que s'ha publicat aquest dimecres al 'Document Oficial de la Generalitat de Catalunya', tenint en compte les dades de la preinscripció, l'escola perd un concert de P3 (de tres línies a dues) i dos de 1r de primària (de quatre a dues). De la seixantena de centres concertats que perden concerts educatius de cara el curs que ve, els Maristes de Sants són l'escola amb més grups en risc.

Així, segons publica el DOGC, els Maristes de Sants tindrien el curs que ve dues línies concertades a P3, tres a P4 i tres a P5 i, com mateix document deixa clar, la causa de denegar aquest concert és que "el nombre d'alumnes resultant del procés de preinscripció no justifica el manteniment de la unitat concertada". Fonts de l'escola han matisat, però, que les dades no són definitives. En efecte, aquesta resolució pren de referència les dades de la preinscripció, i no de la matrícula final (sortiran publicades a l'agost). Segons apunten les mateixes fonts, avui dia tenen 60 alumnes preinscrits a P3, just la dada que es necessita per renovar els tres grups que tenen ara. Per confirmar els concerts, les classes d'infantil han de tenir un mínim de 20 alumnes, tal com va aprovar el govern espanyol fa uns mesos quan tenia intervinguda la Generalitat amb el 155.

Amb tot, encara que es renovessin aquests tres grups -a l'escola es mostren confiats en arribar-hi-, seria fins i tot un grup menys del que es va oferir en un principi. El departament d'Educació renova els concerts educatius cada quatre anys i, en cada preinscripció, estan obligats a oferir els grups prèviament aprovats. Després, però, es corregeix i es retiren els concerts si les aules subvencionades no arriben al mínim d'alumnes, com ha sigut el cas.

Pel que fa a primària, el DOGC preveu subvencionar-los quatre línies de 2n a 6è però només dues a 1r. Fonts de l'escola diuen que és el normal perquè ja aquest any "pujaven dos P5", ja que en cursos anteriors ja es va perdre un grup a 1r. Sumant-ho tot, i a l'espera que es confirmin les xifres provisionals, els Maristes de Sants perdrien el concert d'un P3 i de dos 1r de primària, en relació a l'any passat.

Fa només uns mesos que el departament d'Educació va descartar, per ara, retirar el concert a tota l'escola. Després que l'exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez fos condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó, el departament va al·legar que la justícia no havia pogut provar quin va ser exactament el paper dels Maristes o si estaven al corrent dels casos. Per això, de moment no han tocat el concert.

Una seixantena de centres afectats per la falta d'alumnes

En tot cas, l'escola dels Maristes no és, ni molt menys, l'única que perd grups concertats de manera provisional, en tots els casos per no omplir les aules amb els alumnes mínims que es necessiten. Segons les dades del DOGC, hi ha 51 centres a tot Catalunya -la majoria són religiosos- que perden el concert d'un grup de P3 respecte a l'oferta inicial. D'aquests, en 34 casos els significa quedar-se amb una línia subvencionada menys respecte a aquest curs passat, i en 17 casos ja l'havien perdut. En una desena d'escoles, la pèrdua del concert suposa quedar-se sense cap P3 subvencionat. També hi ha 11 escoles que perden almenys la subvenció per a un grup a 1r de primària.

La pèrdua d'una línia concertada, en la majoria de casos, no afecta les butxaques de les famílies. Quan una escola deixa de rebre el concert d'un grup, és el centre (a través de la fundació o empresa a la qual pertany) qui aporta la diferència.

stats