SOCIETAT
Societat 01/06/2012

Mas diu que la modernització de la Justícia dependrà dels recursos econòmics disponibles

El Govern ha presentat avui les línies estratègiques per aconseguir "el gran canvi de la Justícia", una nova organització de l'Administració per guanyar en eficàcia i agilitat. La Nova Oficina Judicial funcionarà a ple rendiment a Catalunya l'any 2019, si els recursos ho permeten

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i el director general de Modernització, Xavier Fabregat, han presentat avui les línies estratègiques del pla de modernització de la Justícia, una nova organització que estarà implantada i "a ple rendiment" a finals del 2019 i que permetrà agilitzar els processos judicials. Tot això, però, supeditat als pressupostos i recursos, segons ha recordat avui Mas. "Dependrà, no només de si hi ha més o menys diners, sinó també de la voluntat i el compromís col·lectiu", ha recordat el president quan Fabregat ha finalitzat la seva exposició.

En una conferència adreçada a la societat civil, Bozal ha recordat que la conselleria porta un any i mig treballant en el projecte per aconseguir "una Justícia de qualitat, rapida i eficaç i sostenible pels recursos públics". El projecte presentat avui, estableix "el que cal fer, on i com s'ha de fer" per "oferir un servei millor al ciutadà".

Això suposa un canvi radical en el funcionament, cap a una justícia completament informatitzada i sense papers. "Ens hem adonat que l'embus no està als processos legals, sinó en forats negres i temps morts que pateixen els processos i que suposen el 80% del temps en el que es tramiten", ha dit Bozal.

Està previst que el pla comenci a implantar-se a l'Audiència de Girona el setembre d'enguany, tot i que ja hi ha un jutjat a Barcelona que treballa només amb expedient electrònic i també s'han adaptat les infraestructures a tots els jutjats catalans per atendre les demandes civils i altres procediments de forma telemàtica.

La transformació afectarà al model organitzatiu -per exemple, el secretari judicial augmentarà les seves funcions-, però també implicarà una nova organització dels recursos humans i de les infraestructures. Les TIC juguen un paper fonamental i, a través de l'e.justicia.cat, tots els procesos acabaran informatitzats.

Tanmateix, el pla, molt ambiciós i pioner a l'Estat espanyol, quedarà supeditat als recursos disponibles. "És un projecte necessari però si la situació econòmica continua igual, no serà possible", ha dit el president de la Generalitat, que també ha recordat la importància de la implicació de tots els agents que treballen a l'àmbit de la justícia.

stats