PROTECCIÓ CIVIL
Societat 16/08/2013

La massificació de la muntanya dispara els rescats

En només set mesos s'han registrat gairebé els mateixos salvaments que en tot el 2010

Arnau Nadeu
2 min
La massificació de la muntanya dispara els rescats

Barcelona.Xancletes al Pedraforca o pantalons curts a la Pica d'Estats nevada. Imatges com aquestes comencen a ser habituals a les serralades catalanes. La falta de formació i de prevenció d'un nombre cada cop més elevat d'excursionistes que s'aventuren a la muntanya sense ser conscients dels riscos que això implica està disparant els rescats. En només set mesos ja se n'han registrat 355, un 10% més que en el mateix període de l'any passat i una xifra molt pròxima als 387 casos de tot el 2010. Un increment que s'ha anat accentuant tot i la taxa per cobrar els rescats motivats per actituds negligents que va entrar en vigor l'octubre del 2009.

"L'augment dels últims anys respon al fet que cada vegada hi ha més gent inexperta que va a la muntanya", explica Sebastià Massagué, cap de la divisió de grups operatius especials dels Bombers de la Generalitat. Segons dades de l'Observatori General de l'Esport, un milió de persones fan sortides al medi natural cada any. I el problema és que la falta de formació cada cop és més evident entre les que han de ser rescatades. "És habitual anar a buscar algú perquè se li ha fet de nit i s'ha desorientat", afirma Massagué, que afegeix que no es tracta de casos d'imprudència sinó de desconeixement.

Prevenció i sensibilització

De fet, aquest dilema entre imprudència i formació pot explicar el fet que el Govern només hagi sancionat dos rescats des del 2009, un dels quals encara no ha cobrat. Malgrat que n'hi ha tres més en estudi, Massagué confessa que resulta molt difícil aplicar una taxa amb criteris en què la subjectivitat entra en escena. La normativa preveu cobrar els rescats quan tenen lloc en una zona explícitament assenyalada com a perillosa, quan no es porta l'equipament adequat o quan no hi ha motius "objectivament justificats" per sol·licitar els serveis d'emergències. Tres supòsits que, sobretot en el cas del tercer, resulten gairebé sempre "difícils de jutjar", admet Massagué.

És per això que el cap de la divisió de grups operatius especials dels bombers opta per seguir treballant en la prevenció i la conscienciació, que sí que estan donant resultats. "Hem detectat que on hem posat en marxa grups de treball específics hi ha hagut un descens del nombre de rescats", assegura Massagué, en referència a la tasca de sensibilització que estan duent a terme els bombers i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) en diversos punts del país que registren un alt nombre d'excursionistes.

En aquest sentit, Massagué posa l'exemple del cas del massís de Montserrat, on estan treballant des de fa més d'un any conjuntament amb la FEEC i el Patronat per analitzar i millorar la seguretat dels excursionistes i escaladors que accedeixen a la serralada. El treball, que s'ha anat concretant en algunes mesures de tipus divulgatiu i informatiu, també s'ha posat en pràctica al Pedraforca i al Montsant, entre altres massissos, amb bons resultats.

Sigui com sigui, Massagué admet que no hi ha res més efectiu que la mateixa consciència dels excursionistes. "Aconseguir que la gent consulti la meteorologia, planifiqui correctament l'activitat i la seva durada i s'equipi adequadament abans d'anar a la muntanya és la millor mesura possible -assegura Massagué-. Només així aconseguirem tenir menys feina", conclou.

stats