JUDICIAL

Qui va matar Asunta Basterra?

El judici als pares d’Asunta Basterra, la nena de dotze anys que van trobar morta en un camí a Teo, Galícia, el 22 de setembre de fa dos anys, comença avui. S’hi han citat 84 testimonis i 60 pèrits, segons l’agència Efe, que hauran d’ajudar a aclarir els interrogants que encara envolten la mort de la nena adoptada d’origen xinès.

El fiscal Jorge Fernández de Aránguiz acusa l’advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra, pares d’Asunta, d’un delicte d’assassinat i demana per a cadascun 18 anys de presó. Els advocats defensors en demanen l’absolució, però cadascun amb una estratègia diferent. El pare, segons l’escrit de la defensa, argumenta que el 21 de setembre del 2013 a la tarda, quan va morir la nena, era sol a casa i la nena era amb la mare. Porto, per la seva banda, probablement pretendrà posar en dubte l’hora de la mort que marca l’autòpsia i apuntar la possibilitat que Asunta Basterra morís a la nit, quan els pares eren a la comissaria arran de la denúncia per desaparició. Tots dos estan en presó provisional des del setembre de fa dos anys.

En la primera sessió del judici s’escollirà un jurat popular de nou persones i dos suplents entre 26 candidats. No es preveu que pugui declarar cap dels pares fins dimecres o dijous. El procés el seguiran en directe una trentena de mitjans de comunicació, incloent-hi un diari britànic.

El relat del fiscal

El fiscal manté que els pares són culpables d’haver drogat la nena barrejant Orfidal -un ansiolític- amb el dinar que van compartir tots tres a casa del pare -la parella estava separada-. Unes hores més tard, aquella mateixa tarda, els pares haurien lligat Asunta de peus i mans amb una corda taronja, de la qual es van trobar fragments al xalet familiar de Teo, i l’haurien asfixiada amb un objecte flexible i tou, probablement un coixí o un mocador. Més tard n’haurien abandonat el cos en una pista forestal del municipi.

Després del dinar la mare va declarar que havia dut Asunta a casa seva i l’havia deixada allà per anar a comprar, però va haver de canviar la versió quan les imatges d’unes càmeres de videovigilància la van contradir. A les 18.24 hores era amb la nena dins un cotxe en una benzinera, segons La Voz de Galicia. Asunta hauria mort abans de les 20 h, segons l’autòpsia. Porto va reconèixer finalment que sí que havia anat a la casa amb la nena però que no hi van arribar a entrar i que en van marxar de seguida.