Els talls de trànsit bloquegen la frontera de la Jonquera durant més de 14 hores

Desenes de trams de les carreteres catalanes pateixen algun tipus d'afectació al llarg del dia

Ben matiners, a les 06.00 h, una trentena de CDR (Comitè de Defensa de la República) han tallat l'AP-7 a l'altura de Borrassà, a prop de Figueres, en els dos sentits de la marxa. El matí de vaga general ha començat amb talls de trànsit importants a totes les principals vies del país: a l'AP-7, a l'A-2 o a la N-II. També en vies urbanes com la Gran Via al seu pas per l'Hospitalet, l'avinguda Meridiana a Barcelona o la Diagonal, a més de les rondes.

De fet, la primera afectació de la jornada ha sigut a la frontera amb França, a tocar de la Jonquera. Una acció que s'ha allargat gairebé tot el dia, deixant el nord de l'AP-7 inoperatiu durant més de 14 hores perquè la circulació a l'autopista no s'ha començat a restablir fins a dos quarts de 9 del vespre, quan els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desallotjat les desenes de persones que encara ocupaven la calçada.

En total, fins a les 15 hores hi havia, segons el Servei Català de Trànsit, una trentena de trams amb problemes. Al final d'aquesta notícia es pot consultar la taula resum amb l'actualització de les afectacions al vespre, amb una vintena de trams que encara patien algun tipus d'alteració. La circulació ha estat molt complicada durant tot el matí, quan també hi ha hagut afectacions al transport públic.

Un dels punts destacats del dia ha sigut l'estació de l'AVE de Girona, on els manifestants han envaït les vies fins al vespre. Aquesta tarda centenars d'estudiants també han tallat les vies a l'estació de Sants de Barcelona.

A partir de les 12.00 h, els CDR han demanat concentrar les protestes als punts fronterers. Les convocatòries s'han fet a l'Ebre (AP-7, Aldea), la Jonquera (AP-7, Vilafant), Puigcerdà (N-152), la Seu d’Urgell (N-145) i Ponent (A2, Alcarràs).

Les mobilitzacions han tingut lloc de forma pacífica. L'únic incident remarcable ha sigut la C-32 a l'altura de Sitges (Garraf), on els Mossos d'Esquadra han detingut un jove que integrava un piquet que tallava aquesta via amb motiu de la vaga general. Segons la policia, l'han detingut en comprovar que contra ell hi havia una ordre judicial que li impedia participar en manifestacions a la via pública.

Matí complicat per accedir a Barcelona

A Barcelona, el matí ha sigut molt complicat per als conductors. Hi ha hagut un tall, per exemple, a la ronda de Dalt, i un altre a la ronda Litoral, a l'alçada del Paral·lel. La brigada mòbil dels Mossos ha hagut d'actuar per intentar aturar alguns dels talls.

El grup que tallava la ronda Litoral ha anat en marxa lenta fins a la plaça de Sant Jaume, restringint el trànsit als túnels de la mateixa ronda.

Els Mossos també han arribat al tall de la ronda de Dalt poc abans de les 08.00 h i han forçat a reobrir el pas de vehicles. També ha complicat les entrades i sortides de Barcelona un tall a l'avinguda Diagonal a l'alçada de Maria Cristina.

A la Diagonal, els manifestants tallaven el trànsit als carrils centrals, tot i que els Mossos també els han obligat a obrir els laterals. Cap a les 10.30 h s'ha aixecat el tall de la Diagonal i els manifestants han engegat una marxa en direcció a Sants.

A Barcelona també s'han viscut escenes de tensió a l'Estació de Nord, on els Mossos han intentat retirar els manifestants que bloquejaven la sortida dels autobusos.

Invasió de vies a Girona

A Girona, centenars de persones han entrat a l'estació de l'AVE. Abans de les 8.00 h han travessat els controls de seguretat i les taquilles, tot i que un cordó de Mossos i Policia Nacional els impedia accedir a les vies. Cap a les 8.00 h, un grup d'unes 500 persones finalment ha accedit a les vies i ha tallat la circulació de trens.

Des de llavors, han arribat manifestants més manifestants que s'han sumat a la protesta. S'han assegut a les vies, han fet diferents àpats i han participat en diverses activtats. La protesta s'ha fet multitudinària i també ha afectat la circulació de l'estació de l'AVE de Figueres. Cap a les 11.00 h, agents de la Policia Nacional han entrat a l'estació de l'AVE de Girona i els manifestants els han increpat, malgrat que s'ha mantingut el bloqueig. A l'exterior també hi havia furgonetes de la Policia Nacional aparcades davant de l'estació de Girona.

Segons el CDR, una noia ha sigut ferida per un guàrdia de seguretat de Renfe mentre els manifestants intentaven entrar a l'estació de l'AVE de Girona. L'home li ha donat un cop de porra al cap. La noia ha anat a l'hospital i la seva intenció és denunciar els fets. El CDR ha assegurat que, a banda d'ella, hi ha hagut dos ferits més.

Afectacions a Rodalies i Ferrocarrils

També s'han produït alteracions als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La línia del Vallès ha quedat sense servei entre algunes estacions per la presència de manifestants a l'estació de Sant Cugat. A tres quarts d'una del migdia, FGC ha informat que el servei estava normalitzat i que els trens ja circulaven en el seu horari habitual.

Les protestes també han afectat el servei de Rodalies.

Les línies R1, R3, R4 i R16 han patit talls per la presència de persones a les vies arran de la vaga general convocada per avui. Segons Renfe, a l'altura de Mataró (R1) alguns manifestants han accedit a la via quan passaven pocs minuts de les 07.00 h i han obligat a interrompre el servei, així com a les línies R3 i R4 amb talls a l'altura de Montcada Bifurcació. També a la R4 el servei ha quedat interromput a Sant Vicenç de Castellet per una manifestació, que ha començat poc després de les 06.00 h i s'ha allargat una hora. La R16 també ha quedat tallada a Ulldecona.

Poques incidències a bus i metro

També s'han produït algunes alteracions al servei de la xarxa de metro de Barcelona, que en la jornada d'avui disposa d'una oferta equivalent al 85% de l'habitual en la franja de matí. La distribució per línies és desigual: a les línies automàtiques i la L1 hi circulen el 100% dels trens, a les línies 3 i 5 el 90%, a la línia 2 el 80% i a la línia 4 el 50%. Per la seva part, els autobusos estan donant servei amb la pràctica totalitat de l'oferta programada per avui, si bé el funcionament de les línies ha quedat afectat per les alteracions que s'han registrat a la xarxa viària, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en un comunicat.

Altres talls

A la mateixa AP-7 també hi ha hagut altres talls: en els dos sentits de la marxa, a l'altura de Mollet del Vallès unes 200 persones del CDR local han tallat la via. També a l'altura de Tarragona.

El CDR de Sant Just ha tallat la B-23.

També s'ha tallat l'autovia A-2 en els dos sentits a l'altura de l'aeròdrom d'Òdena. A Vilassar de Mar s'ha tallat la N-II. A Sabadell, les protestes han tallat la C-58 i a Manresa, la C-55.

A Tarragona, els CDR han tallat l'accés al port de Tarragona i al polígon del Francolí. Hi ha hagut talls esporàdics a diverses carreteres que han provocat retencions, com la rotonda de l'autovia Tarragona-Reus (T-11) sobre l'A-7. També a l'A-27 en els accessos al port de Tarragona i a Constantí a l'AP-7, a l'Ampolla i al Vendrell.

També s'ha tallat l'A-22 a l'altura d'Almacelles en direcció a Lleida pels CDR de diversos pobles del Segrià. Hi ha hagut llargues cues de cotxes provinents d'Aragó. Segons dades del Servei Català de Trànsit, l'A-2 ha quedat tallada en diversos punts, com Abrera, Òdena o Sant Joan Despí. Ha passat el mateix amb l'AP-7 a Santa Perpètua de Mogoda, la B-20 a Santa Coloma de Gramenet, la B-23 a Sant Just Desvern, la C-16 a l'altura de Sallent i la C-25 a Vic. Així mateix, també hi ha hagut talls breus a la C-60 al túnel de Parpers en direcció a Granollers i a la N-340.

Protesta a la UAB

Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tallat l'AP-7 i la B-30, en una acció que s'ha allargat prop de cinc hores fins que a les 12.00 h han decidit aixecar l'afectació. Aquesta vegada, els estudiants han utilitzat material de les aules, com taules i cadires. Els Mossos hi han intervingut perquè s'hi han viscut moments de molta tensió amb els conductors. De fet, alguns conductors han abandonat els vehicles per retirar ells mateixos el material de la calçada. La tensió ha augmentat quan han aparegut vehicles de la Policia Nacional i els agents han amenaçat de carregar amb les porres. Finalment, però, els vehicles han marxat.

Els estudiants s'han posat a llegir al mig de l'autopista i han mantingut el tall tant a l'AP-7 com a la B-30 fins passades les 12.00 h.

Una vintena de tractors i una trentena de cotxes han tallat, en ambdós sentits, l'autopista AP-2 a l'altura del peatge de Lleida per unir-se a la vaga general.

Normalitat a l'aeroport

En canvi, no s'estan vivint alteracions a l'aeroport del Prat, on tot funciona pràcticament com un dia normal.

SITUACIÓ VIÀRIA VAGA GENERAL 8-N (19.00 h):

Barcelona: 3 trams d'afectacions

• C-25

o Hi ha restriccions pels camions a Vic en sentit Girona. Se'ls desvia cap a zones habilitades d'aparcaments.

• AP-7

o Hi ha restriccions pels camions a Sant Celoni en sentit Girona. També se'ls desvia cap a aparcaments habilitats.

• C-59

o Tallada a Caldes de Montbui en tots dos sentits.

Tarragona: 6 trams d'afectacions

• AP-7

o Tallada a l'Ampolla en tots dos sentits.

• AP-7

o Retenció a l'Ametlla de Mar en sentit València.

• N-340

o Tallada a Amposta, a l'Aldea, a l'Ampolla i a Vallirana en tots dos sentits.

Girona: 8 trams d'afectacions

• A-2

o Retencions a Riudellots de la Selva en tots dos sentits.

• AP-7

o Tallada a Figueres (desviaments per N-II) i a Borrassà en ambdós sentits i també tallada a Sant Julià de Ramis en sentit França. A més, hi ha retenció a Maçanet de la Selva en sentit França.

• N-152

o Tallada a Puigcerdà en tots dos sentits.

• N-154

o Intensitat a Puigcerdà per enllaçar amb l'N-152 en sentit sud.

• N-II

o Retencions a la zona de Vilamalla en sentit sud.

Lleida: 1 tram d'afectació

• N-145

o Tallada a la Seu d'Urgell en tots dos sentits.

Més continguts de