SANITAT
Societat 23/07/2013

Mato defensa el nou registre de víctimes de violència de gènere

La ministra de Sanitat també s'ha referit a la polèmica pels nous criteris de finançament dels tractaments de fertilitat

Ara / Agències
2 min

MadridLa ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha defensat aquest dimarts el nou registre sobre dones ferides per violència de gènere, que inclou només a les que han estat hospitalitzades després de les agressions de les seves parelles, o exparelles. Segons Mato, es tracta "d'una estadística que mai s'ha fet" i que "ajudarà a donar més visibilitat" al problema. La ministra també ha anunciat una estratègia contra la violència de gènere que serà presentada divendres en el consell de ministres.

A la sortida del Consell Interterritorial de Salut, Mato s'ha mostrat "sorpresa" pel "prejudici que (el nou registre) té en contra". "Estem fent un estudi per a tenir més dades. Dades de les víctimes i dels menors que han quedat orfes o que han estat assassinats", ha concretat.

Mato ha afegit que el ministeri té l'objectiu "d'acabar amb aquesta lacra" que suposa "la principal causa de desigualtat" i "un drama per a tota la societat".

Polèmica sobre els tractaments de fertilitat

Preguntada per la polèmica que va generar l'esborrany dels nous criteris per a finançar tractaments de reproducció assistida, Mato ha assegurat que totes les dones amb problemes mèdics podran acudir al finançament. La ministra no ha volgut concretar què s'entén per problemes mèdics però ha destacat que no creu que "l'absència d'un home sigui un criteri mèdic".

D'aquesta manera ha volgut posar fi a les interpretacions que, segons ha dit, es van fer de l'esborrany, i que denunciaven l'exclusió de dones lesbianes, o dones sense parella. Mato ha anunciat que s'ha substituït la paraula "parella" per "persones" per a evitar el malentès.

A Catalunya, les lesbianes ja estan excloses

A Catalunya, les dones sense parella i les lesbianes estan excloses de la cobertura pública des del 2011, ja que el protocol parla específicament de "parelles heterosexuals estèrils".

stats