SANITAT
Societat 29/10/2013

Mato, sobre la llei de dependència: "Les comunitats han de prioritzar els serveis que donen"

La ministra de Sanitat ha respost així a les queixes de la Generalitat per la falta de recursos per aplicar la llei i ha negat que existeixi copagament hospitalari

Acn
2 min
Ana Mato ha inaugurat el V Congrés Internacional ‘Dependència i Qualitat de Vida'./ ACN

BarcelonaLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha assenyalat aquest dimarts, en ser preguntada per les queixes reiterades de la Generalitat per haver de sostenir la llei de dependència sense ajudes del govern espanyol, que "són les comunitats autònomes les que han de prioritzar els serveis que donen als seus ciutadans". Totes les administracions "estan fent esforços per garantir la sostenibilitat dels sistemes, espero que Catalunya també ho faci", ha afegit.

La ministra ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del IV Congrés Internacional 'Dependència i Qualitat de Vida', organitzat per la Fundació Edad&Vida, que se celebra a Barcelona els dies 29 i 30 d'octubre. Mato ha estat acompanyada pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

La ministra ha donat detalls de la reforma del Sistema d'Atenció a la Dependència i ha expressat que s'ha fet "més transparent, més simplificat, més ordenat i sostenible". El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha demanat que aquesta reforma es faci sense perdre la "perspectiva de la proximitat". Ruiz ha insistit que les noves mesures no s'apliquin uniformement a tot el territori espanyol. Per la seva part, l'alcalde de Barcelona ha recordat que el problema del sistema sanitari, a parer seu, és que "qui té les competències no és qui recapta", i ha afegit que "normalment tots els traspassos que s'han fet a les comunitats autònomes s'han deixat coixos".

Polèmica pel copagament

La ministra també s'ha referit al nou copagament de les farmàcies hospitalàries. En aquest sentit, ha remarcat que "ningú no paga absolutament res pels medicaments que se'ls administra en els hospitals", tot afegint que "és absolutament fals que hi hagi un copagament hospitalari". Mato ha aclarit que en tot cas hi ha un copagament farmacèutic, "que ha existit sempre".

stats