Societat 09/01/2021

La tempesta deixa neu i pocs incidents

El temporal obliga a tallar carreteres i el mar engoleix de nou l'istme del Trabucador a l'Ebre

Jordi Mumbrú / Miquel Bernis / Jordi Pons
4 min
01 Una família fent un ninot de neu a Lleida 02 Un trineu a Falset.

BarcelonaLes previsions meteorològiques de divendres es van complir i aquest dissabte els catalans es van despertar enmig d’un temporal. El Filomena va entrar amb força des del sud, va deixar l’Ebre força emblanquinat i va seguir avançant. La neu va agafar en moltes comarques interiors, per exemple en capitals com Lleida, Olot i Solsona, i en algunes comarques del sud el gruix era força important. L’estació del Meteocat ubicada al Parc Natural dels Ports, a uns 1.000 metres, detectava al migdia un gruix acumulat de 30 cm. D’entre les capitals de comarca més emblanquinades, van destacar els 24 cm acumulats a Falset, els 7 d’Olot i de Lleida, i els 6 de Solsona. També els 17 cm acumulats a Prades, els 15 de Sant Hilari Sacalm, els 11 de la Granadella o els 10 de Bagà.

“Si el consell d’ahir [per divendres] era no sortir de casa, el d’avui [per dissabte] és no sortir de casa”, va dir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en roda de premsa a les deu del matí. El comissari dels Mossos d’Esquadra Joan Carles Molinero va afegir que no s’havia de sortir “ni tan sols per gaudir de la nevada”.

Però va ser a partir d’aquesta hora que el risc es va anar fonent i la neu es va anar convertint en pluja. A la costa, la cota de neu va pujar ràpidament fins als 400 o 500 metres en molts casos, sobretot a la costa central. Aquest canvi de mig matí va facilitar que la nevada no compliqués la jornada, així com les restriccions de mobilitat per culpa del covid-19, que impedeixen sortir del municipi si no és per motius laborals o de necessitat. D’aquesta manera, els talls obligats a les vies que quedaven cobertes de neu no van tenir l’afectació en la mobilitat que haurien tingut si no hi hagués hagut les restriccions.

Carreteres tallades

Al llarg del dia, segons anava informant el Servei Català de Trànsit, va caldre tancar algunes vies, la més important l’Eix Transversal, entre Vilobí d’Onyar i Espinelves, i, a més, calien cadenes en més de 60 carreteres, entre les quals la C-55 entre Solsona i Cardona. Tot i així, la majoria de vies afectades van ser de comarques de Ponent i del sud. La neu també va provocar el tall de la circulació de trens entre Manresa i Lleida (R12), que no va quedar restablerta fins a les 11 h. També es va tallar la circulació de la R15 entre Móra la Nova i Riba-roja i la R13-R14 entre la Plana i Lleida. El telèfon d’emergències 112 havia rebut a les 17 h un total de 596 trucades a causa de l’episodi de neu. D’aquestes, la majoria provenien del Segrià, amb 73 avisos; el Barcelonès, amb 41; Osona, amb 36, i el Tarragonès, amb 32.

A mig matí, els ulls se centraven sobretot a la Catalunya Central i el nord-est del país pel que fa a la neu, però el temporal encara no ho havia dit tot. Faltava el vent.

A la costa, durant tot el dia, havia bufat amb ratxes de 92 km/h al port de Barcelona, 76 a Cabrils, 73 a l’Observatori Fabra del Tibidabo i 72 a Portbou. Al llarg de tota la façana costanera el temporal també va demostrar la seva força, amb àrees de forta maror i, fins tot, mar brava (onades de fins a 4 m d’altura). De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya va mantenir activats avisos per neu, vent i onatge.

Camions a la Jonquera

A mig matí, el Servei Català de Trànsit va suspendre la prohibició que impedia circular els camions de gran tonatge, és a dir, els que pesen més de 7,5 tones. La restricció, que havia entrat en vigor divendres a les 19 h i s’havia de mantenir fins dilluns a les 6 h, havia provocat un col·lapse a la Jonquera, ja que molts transportistes no van fer cas de la prohibició o no n’eren conscients. Prop de 1.000 camions van haver de ser aturats al pas fronterer i van omplir de seguida l’aparcament. Sàmper, durant la roda de premsa, va lamentar “l’incompliment dels vehicles de gran tonatge”, sobretot els que arriben “de França i del sud”.

Davant d’aquesta situació, la Policia Local de la Jonquera va denunciar que el municipi estava “absolutament col·lapsat” pels centenars de camions aparcats i es va queixar de la manca de previsió per part de les autoritats, segons l’ACN. Poc més tard, el Servei Català de Trànsit va aixecar la prohibició i els camions aturats a la Jonquera i un miler més de repartits entre diferents polígons de Tarragona van poder reprendre la seva ruta.

Ports afectats al País Valencià

El País Valencià també va quedar molt afectat pel temporal de neu, pluja i vent. Els trens d’alta velocitat no van poder circular i es va interrompre el subministrament elèctric a Benaixeve, on 261 persones van quedar sense llum. En paral·lel es va tancar el port de Gandia i parcialment el de València, tal com informa Efe citant fonts del Servei d’Emergències de la Generalitat Valenciana. D’altra banda, els aeroports de València i Alacant continuaven ahir acollint l’arribada de vols desviats des de Barajas (Madrid), ja que el principal aeroport de l’Estat va haver de suspendre el trànsit aeri. La nevada va afectar especialment les demarcacions de València i de Castelló. Els serveis de rescat van haver d’ajudar un conductor que s’havia quedat bloquejat per la neu.

El mar torna a engolir la barra del Trabucador

El temporal va arribar en forma de pluja fina al delta de l’Ebre, amb un vent de més de 70 km/h i onades de fins a 4 metres, una força suficient per fer saltar totes les alarmes. Perquè encara que la primera tempesta d’aquest 2021 va ser d’intensitat mitjana, la desembocadura de l’Ebre encara no s’ha recuperat de les inundacions del temporal Glòria d’ara fa gairebé un any. Un vídeo de l’empresa Infosa, que gestiona les Salines de la Trinitat, va permetre constatar que una part de l’istme del Trabucador -la barra de sorra que uneix el delta amb la península de la Punta de la Banya- va tornar a quedar sota l’aigua, segons informa Oriol Gracià. També es va inundar la platja de la Marquesa, a Deltebre. De fet, l’espai que fa dues setmanes va acollir la tractorada d’Unió de Pagesos -amb 160 tractors i vehicles- per reclamar mesures de protecció de la costa de l’Ebre ha tornat a desaparèixer sota el mar.

stats